Connect with us

Pedoman Hidup

Melalui Ustaz, Faizal Dibekalkan Amalan Zikir Dan Dinasihatkan Menjaga Solat Lima Waktu Sebagai Usaha Pulih Daripada Keadaan Dialaminya

Published

on

Melalui Ustaz Faizal Dibekalkan Amalan

Melalui Ustaz, Faizal Dibekalkan Amalan Zikir Dan Dinasihatkan Menjaga Solat Lima Waktu Sebagai Usaha Pulih Daripada Keadaan Dialaminya

KUALA LUMPUR: Tiada sekelumit niat pun dalam hati bekas penyampai radio Hot FM, Faizal Ismail, 45, merahsiakan kepulangannya ke tanah air, Julai tahun lalu, selepas melanjutkan pengajian peringkat sarjana di Universiti Cardiff, United Kingdom (UK) pada 2019.

Sebaliknya, Faizal atau terkenal dengan panggilan FBI menededahkan ketika itu, keadaan dirinya tidak mengizink4n untuk bercerita.

Akui Faizal, dia bukan mahu mel4rikan diri, namun, ujlan yang menimp4, menyebabkan dia enggan melayan panggilan telef0n, malah, lebih te.ruk, tidak berkeinginan keluar rumah melihat dunia.

Selain itu, Faizal mahu meng3lak di f!tnah atau mencetvs salah sangka dalam kalangan n3tizen yang tidak tahu situasi sebenar menimp4 dirinya.

Lantas, Faizal mem0h0n maaf kepada kenalan dan media yang cuba menghubungi namun gag4l mendapat jawapan, sekembalinya ke tanah air.

Sehinggalah ketika tampil ke udara melalui stesen radi0, Zayyan, perkhabaran bekas penyampai radi0 p0pular ini diketahui ramai, baru-baru ini.

Melalui Ustaz Faizal Dibekalkan Amalan

Melalui Ustaz Faizal Dibekalkan Amalan Zikir

Faizal kini membuka saluran TV digital, Hidayat TV bersama Khairil Rashid yang akan dilancarkan secara rasmi pada 2 September lepas.

“Saya sedia berk0ngsi sedikit mengenai keadaan diri ini dengan stesen radi0 Zayyan kerana mereka tahu kegiatan saya menyertai jemaah tabligh.

“Tetapi saya tidak sangka perkongsian itu vlral. Sebenarnya, saya t4kut untuk bercerita. Jadi, sebelum itu, saya banyak berdoa kepada Allah agar tidak timbul apa-apa atau saya bercerita perkara tidak sepatutnya.

“Sebenarnya, apa yang berlaku, saya terima ujlan tidak boleh tidur di mana tidak tahu apa puncanya. Jiwa asyik rasa g3lisah, seolah-0lah ada sesuatu tidak kena sehingga saya t3rtekan.

“Mungkin disebabkan mas4lah ganggvan tidur menyebabkan saya tidak sihat, rasa seperti bukan diri saya. Saya tidak mahu keluar rumah, berat badan svsut dan perkara itu berlanjutan selama tujuh bulan,” katanya kepada BH Online.

Akui Faizal, sejak berada di UK, beliau sudah tidak sedap hatl.

“Saya rasa lain macam… Selepas berbincang dengan emak dan ayah, akhirnya, saya buat keputusan pulang ke Malaysia.

“Saya balik dalam keadaan kehil4ngan tenaga. Sebelum pulang, beberapa kali saya ke h0spital untuk membuat pemeriksaan.

“Namun, Alhamdulillah dokt0r beritahu tiada masalah kesihatan lain,” katanya.

Tambah Faizal, selain berdepan masalah diri tidak k3ruan, kepulangannya memberi rahmat apabila dapat berjumpa bapa buat kali terakhir. Insan tersayang itu mennggal dunia, Jun lalu.

Faizal bersyukur dapat menyempurnakan urusan p3ngebumian bapa daripada solat j3nazah hingga dik3bumikan di liang lahad.

Faizal berkata, sebaik tiba di Malaysia, dia berusaha mendapatkan nasihat d0ktor dan pakar agama sebagai kaedah alternatif selama tujuh bulan.

Melalui ustaz Faizal dibekalkan amalan zikir dan dinasihatkan menjaga solat lima waktu sebagai usaha pulih daripada keadaan dialaminya itu.

“Ustaz berpesan agar solat pada awal waktu dan berjemaah. Namun, berikutan ketika itu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan, saya tidak dapat menunaikan solat di masjid.

“Dalam keadaan diri yang tiada tenaga, saya cuba amalkan sebaik mungkin pesanan ustaz. Saya belajar untuk ist!qamah dan nekad mengubah diri serta menjaga hubungan dengan Allah.

“Selama ini, bukan saya tidak solat, tetapi bukan seperti apa yang dilakukan sekarang. Dahulu saya alp4, apabila sibuk dengan kerja, saya t0lak solat ke tepi dan selesaikan kerja dahulu.

“Sekarang, selain menjaga solat awal waktu, saya banyak amalkan zikir dan membaca al-Quran,” katanya.

Faizal gembira melihat perubahan isteri dan anak-anaknya sudah mampu menghafal pelbagai surah.

Selepas f0kus dengan saranan ustaz, Faizal mula nampak jalan keluar kepada mas4lah yang membelenggu sejak akhir tahun lalu.

“Ustaz kata mungkin itu peluang yang ingin diberi kepada saya agar ingatkan Allah. Mula-mula, saya mengaku rasa berat untuk amalkan apa yang ustaz cakap.

“Namun, lama-kelamaan, perkara itu jadi ringan dan saya semakin suka melakukannya.

“Malah, saya lihat seakan ada suatu keajaiban apabila saya mengikut nasihat ustaz. Memang sebelum ini, setiap hari saya berdoa agar Allah berikan saya jalan keluar.

“Saya tidak mampu lagi berada dalam keadaan kemurungan kerana ada anak dan isteri yang perlu diberi perhatian,” katanya.

Faizal berkata, dia tidak boleh tert3kan untuk tempoh lama di mana dahulu, setiap hari dirinya diburv rasa pvtus asa, ke.cewa dan me.nangis.

“Jadi, setiap hari, saya bangun pagi mengerjakan solat tahajud dan fokus memanjatkan doa agar Allah menunjukkan jalan keluar,” katanya.

Biarpun menganggap du.gaan yang diterimanya berat, namun, melihat dari sudut po.sitif, Faizal bersyukur kerana ia membuka jalan untuk menjadi umat yang lebih taat hingga menyertai jemaah tabligh.

Sebelum ini, akui Faizal, dia agak skep.tikal dengan kumpulan tabligh. Malah, sering men.gelak setiap kali dihampiri ahli jemaah itu.

“Jika tidak kerana jemaah tabligh, mungkin sehingga hari ini saya masih berkurung di rumah dan belum sedia untuk bergaul dengan masyarakat.

“Mungkin inilah jalan keluar yang saya pinta selama ini. Dalam keadaan saya tidak tahu apa-apa, tetapi ada keazaman untuk keluar daripada masalah yang membelenggu diri… Allah tunjukkan jalan keluar,” katanya.

Faizal berkata, perkenalannya dengan jemaah tabligh bermula apabila dirinya dihubungi seorang rakan.

“Semua ini berlaku secara tidak sengaja. Saya dihubungi rakan yang tahu mas4lah saya. Dia memberi maklumat mengenai kumpulan tabligh yang akan pergi ke Batang Kali, Selangor.

“Kebetulan ketika itu, saya ada di Batang Kali untuk berubat. Jadi, saya ambil peluang sertai mereka. Di situ saya berjumpa Khairil Rashid, DR Sam, Datuk Nash dan Ali XPDC.

“Walaupun itu kali pertama saya menyertai jemaah tabligh tetapi banyak pengisian yang saya peroleh selama tiga hari,” katanya.

Melalui Ustaz Faizal Dibekalkan Amalan Zikir

Faizal mengaku perasaan cukup berbeza apabila bersama jemaah tabligh berkenaan yang dipimpin Ustaz Khan Daie.

“Tazkirah disampaikan benar-benar membuka hati dan minda saya. Mungkin inilah hikmah yang Allah ingin tunjukkan.

“Selama ini mungkin saya banyak terclcir. Selama ini kita cakap kenal Dia. Tetapi kita tidak betul-betul laksanakan tanggungjawab kepada-Nya.

“Jadi mungkin ini adalah teguran daripada-Nya agar saya kembali kepada fit.rah,” katanya.

Faizal berkata, apabila mendahulukan agama berbanding soal dunia, dia dapat merasakan perjalanan hidup disusun cantik.

Bukanlah bermaksud mahu membvang dunia, namun, Faizal kini lebih mengutamakan amalan akhirat berbanding duniawi.

Faizal bertambah ser0nok dapat berk0ngsi ilmu dengan isteri dan anak-anak. Lebih menggembirakan hati, isterinya semakin berubah selepas melihat apa yang berlaku kepada dirinya. Anak lelaki mereka yang berusia 10 tahun kini mampu menghafal pelbagai surah.

“Apa yang berlaku sangat baik dan ajaib. Apabila kita semakin mendekatkan diri dengan Allah, Dia akan susun hidup kita.

“Bukan hendak kata masalah saya selesai sepenuhnya, tetapi, Alhamdulillah, selesai satu persatu. Malah, hidup keluarga saya juga lebih tersusun.

“Saya mula yakin untuk keluar rumah sejak mengikut jemaah tabligh. Kalau dahulu, saya sentiasa bimbang untuk keluar sehingga tujuh bulan terperap di rumah.

“Namun, sejak menyertai tabligh, saya beroleh keyakinan untuk berjumpa orang dan sudah kembali bekerja,” katanya.

Faizal dan sahabatnya, Khairil Rashid aktif melakukan kegiatan dak.wah bersama jemaah tabligh.

Faizal yang kini mengendalikan program bual bicara La Tahzan di stesen TV AlHijrah mengaku menerima banyak tawaran mengendalikan program televisyen (TV) berbentuk hiburan dan menjadi penyampai radio.

Namun, Faizal terpksa meno.lak dengan cara baik dan enggan hidupnya ber.p4tah semula kepada asal.

“Saya sudah nekad mendekatkan diri dengan Allah. Saya tidak mahu berp4tah balik melakukan perkara yang sama seperti dahulu.

“Saya mahu tukar kepada suasana yang sentiasa mendekatkan diri dan mengingati Allah,” katanya.

Akui Faizal, sebelum ini, Astro Ria menawarkan dirinya mengendalikan program hiburan, namun, ditolak atas niat mahu berubah.

“Biarpun ketika itu, saya tidak tahu nasib dan masa depan saya, namun, saya yakin Allah akan menggantikannya dengan sesuatu yang lebih baik,” katanya yang menganggap tawaran TV AlHijrah adalah hadiah daripada Allah.

Bercerita mengenai idea pembukaan saluran TV digital, Hidayat TV bersama Khairil, Faizal berkata, idea itu lahir secara spontan ketika keluar bersama jemaah tabligh.

“Ketika kami berdakwah, ustaz bertanya kenapa tidak diwujudkan platform digital kerana kami masing-masing ada latar belakang dunia penyiaran.

“Jadi dari situlah tercetusnya idea Hidayat TV. Hasrat kami dipermudahkan apabila ada pihak sudi membiayai kos penubuhan.” katanya.

Faizal berkata, mereka meminta bantuan Presiden Konsortium Industri Rakaman Muzik Malaysia (IRAMA), Ayob Abd Majid untuk membantu mengasaskan stesen TV digital itu selain Amar Asyraf yang bertindak sebagai penerbit.

“Hidayat TV adalah platform dakwah digital yang menampilkan dakwah secara santai. Apa yang kami pelajari dan tazkirah yang disampaikan ketika mengikuti jemaah tabligh dikongsikan di saluran itu.

“Selain itu, kami mengundang artis yang sudah berhijrah untuk berkongsi kisah mereka seperti Nabil Ahmad, Saharul Ridzwan, Aliff Aziz dan ramai lagi,” katanya.

Faizal bersyukur, majlis bacaan Yassin untuk Allahy4rham Siti Sarah dan artis yang uzur mendapat perhatian Duta Besar Malaysia ke Azerbaijan, Datuk Yubazlan Yusof yang berminat mengaturkan majlis sama untuk pejabat kedutaan Malaysia di luar negara bagi siaran Hidayat TV.

Memiliki empat cahaya mata iaitu Nur Khairina, 19, Muhammad Khalish Iman, 10, Khayla Nur Iman, 8, dan Qalisya, 4, hasil perkahwinan dengan Nor Azlina Ahmad Din.

Hidayat TV boleh diakses melalui Facebook Hidayat TV yang akan dilancarkan secara rasmi pada 2 September ini.

Meraih trofi Penyampai Radio Lelaki Popular, Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) sebanyak enam kali iaitu dari 2007 hingga 2012.

Sumber gambar dan artikel :bharian via Diari Viral

Kongsisibomonicko/Harian Semasa tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Ketahui Lebih Banyak Lagi Berita Menarik di kongsisibomonicko.com/Harian Semasa Dan Juga Di Page Sharing Info

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pedoman Hidup

Ayah Solat Jaga Adik, Bila Ayah Selesai Dia Pula Yang Solat. Baiknya Didikan Dari Ibu Bapa Yang Hebat

Published

on

By

Ayah Solat Jaga Adik, Bila Ayah Selesai Dia Pula Yang Solat. Baiknya Didikan Dari Ibu Bapa Yang Hebat

Setiap anak yang baru dilahirkan adalah seumpama kain putih yang akan dicorakkan oleh ibu bapa mereka sendiri, jika cantik coraknya, maka cantiklah hasilnya.

Anak perlu diberikan didikan yang sempurna seimbang dunia dan akhirat untuk mereka meneruskan hidup di masa akan datang di mana dapat membezakan antara yang baik dan bu ruk.

Beberapa keping gambar yang dikongsikan oleh Shahrin Nasir cukup buat hati rasa bersyukur, beliau telah berkongsikan beberapa keping gambar yang memaparkan gelagat seorang abang kecil yang menjaga adiknya semasa ayahnya sedang menunaikan solat di sebuah surau di Bandar Tawau, Sabah. Apa yang menarik, selepas bapanya selesai solat, beliau pula bangun untuk bersolat, hebatnya didikan dari ibu bapa budak lelaki ini.

Ayah Solat Jaga Adik, Bila Ayah Selesai Dia Pula Yang Solat. Jom baca perkongsian di bawah.

Berdiri kagum aku seketika…melihat anak kecil ini menjaga adiknya ketika ayahnya sedang beribadah kepada penciptaNya…Cantik sungguh akhlak anak ini …tidak melepaskan tanggungjawab kepada adiknya walaupun jelas dia juga masih kecil…

Ayah Solat Jaga Adik

Setelah ayahnya selesai solat…aku terpegun sekali lagi…melihat dia pula yang beribadah kepada Tuhan…Tahniah kepada ibu Bapa anak ini… Didikan anda dan Ilmu mentauhidkan Allah sangat jelas dalam diri anak anda yang comel dan taat ini…rasa cemburu bila melihat anak ini.

#minta izin ambil gmbar ya bang…lupa bagitahu tadi..

“Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan dan menceraikan susunya dalam masa dua tahun; bersyukurlah kepadaku dan kepada kedua ibu bapamu; dan kepada akulah tempat kembalimu.” Surah Luqman : Ayat 14

Sumber: Siakapkeli

Harian Semasa/Kongsisibomonicko menyajikan informasi dari seluruh pelusuk negara dan juga luar negara untuk santapan pembaca-pembaca semua. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment.

Pihak Admin tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Ketahui Lebih Banyak Lagi Berita Menarik Dalam Dan Juga Luar Negara di Harian Semasa/kongsisibomonicko.com Dan Juga Di Page Sharing Info.

Continue Reading

Pedoman Hidup

Lelaki Bertatu J3sus Yang Menerima Hidayah Allah S.W.T Dan Mengucapkan Dua Kalimah Syahadah. Jom Baca Kisah Ini

Published

on

By

Lelaki Bertatu J3sus Yang Menerima Hidayah Allah S.W.T Dan Mengucapkan Dua Kalimah Syahadah. Jom Baca Kisah Ini

Sekali lagi, sahabat Adam iaitu Tengku Najihah a.k.a Mooku berkongsi tentang kisah Islamik ini kepada Adam. Jom baca kisah ini. Antara waktu solat Maghrib dan Isyak, di sebuah masjid di Texas,

imam sedang menyiapkan beberapa kerja pengurusan di pejabat. Pintu diketuk dan seorang lelaki menjengulkan wajah. Rambutnya panjang berikat, misai dan janggutnya panjang tumbuh meliar.

Gayanya seperti penunggang yang meredah freeway dengan ‘cooper’ Harley Davidson- Live to Ride! “Nama saya Carlos.” Tangan dihulur sambil memperkenalkan namanya. Imam menunggu apa yang bakal diperkatakan seterusnya oleh tetamu asing ini.

” Saya ingin memeluk Islam.” Suara garuk keluar dengan lancar dari ulas bibirnya. Imam tidak menjangka mendengar itu daripada lelaki ini.

Sepintas lalu dia mengamati lelaki yang hanya mengenakan leather vest pada tubuhnya yang penuh tatoo. Di bahagian dada terpampang begitu besar gambar lelaki disalib; gambaran Jesus. Lelaki Bertatu J3sus.

Pada lengan sasanya terdapat gambar wanita mendukung bayi; gambaran Mary mendukung Jesus. Badannya jadi kanvas memperaga mural keagamaan seperti yang terdapat di dinding gereja ortodoks.

Imam menyahut permintaanya. Carlos diajarkan dua kalimah syahadah. Setelah berjaya menyebutnya dengan lancar, Carlos berhenti seketika melayan emosinya; bergenang air pada kelopak matanya yang redup.

“Apakah yang mendorong kamu untuk menjadi seorang Muslim, wahai Carlos? Lelaki Bertatu J3sus” Carlos merenung lembut ke wajah imam. “Saya membesar sebagai seorang Kristian sejati.”

Dia memulakan cerita, seperti ada bau setanggi gereja bersama mukadimah cerita itu. “Sejak kecil saya dididik menyayangi Jesus.’ Bicaranya lancar. Imam mengangguk-angguk mendengar dengan tekun.

“Kasih sayang terhadap Jesus menjadi destinasi hidup saya, kerana itu kamu dapat lihat tubuh saya ini penuh dengan gambar Jesus.” Dia menunjuk ke serata tubuhnya.

Lelaki Bertatu J3sus

gambar hiasan

“Saya benar-benar menyayangi Jesus.” dia menyambung dengan suara sedikit kuat, berbaur emosi yang tidak dapat disembunyikan. “Semuanya berjalan seperti biasa hinggalah tiga hari lepas.”

Dia terhenti seketika. “Pada malam itu saya bermimpi. Saya melihat cahaya dingin yang terang-benderang; ia begitu menyilaukan.

Di balik cahaya itu, terdengar suara yang sangat jelas, menyeru nama saya: Carlos, sekiranya kamu menyayangi Jesus dengan ikhlas, jadilah seorang Muslim… Hanya Islam meletakkan Jesus pada kedudukan yang benar.”

Carlos menggayakan dengan penuh perasaan ketika dia tersentak dan terjaga daripada tidur.”Mimpi seperti itu datang berulang kali dalam tidur pada malam-malam berikutnya.

Ia membulatkan tekad dan membawa saya ke mari.” Carlos menutup kisahnya tepat pada masa saat azan Isyak dilaungkan.

Allah Maha Besar ! Allah Maha Besar ! Gemersik laungan azan memenuhi ruangan masjid, menusuk ke kalbu Carlos. Habis azan, imam bangkit untuk keluar.

“Apa yang harus saya buat sekarang?” tanya Carlos meminta bimbingan. ” Kamu ikut sahaja apa yang saya lakukan sepanjang solat nanti,” ujar imam penuh mesra.

Berdirilah Carlos di saf belakang imam. Dia mengikut perlakuan imam; qiam (berdiri), rukuk, iktidal dan sujud daripada satu rakaat ke satu rakaat. Kesemua itu dilakukan dengan begitu sukar dan kekok, namun terserlah ketundukannya sebagai seorang Muslim.

Selesai imam memberi salam, Carlos masih khusyuk di dalam sujudnya. Selang beberapa detik berlalu, imam bangun dan duduk di sebelah Carlos yang masih sujud.

“Carlos… kita telah habis solat.” Imam menggoncang tubuh Carlos. Tubuh itu terkulai dan terbaring; imam segera merapatkan telinga ke dada Carlos.

Sedetik imam berhenti, suasana begitu sunyi. Terluncur dari bibir imam: Inna lillah wainna ilaihi raji’un.”
Carlos rupanya telah meniggal dunia.

Allah menjemput pulang Carlos dalam sujudnya yang terakhir. Pulang dalam keadaan bersih sesuci bayi yang baru lahir. Baru tadi dia mengucap syahadah disaksikan azan Isyak; pada sujud solat Isyaknya pula ia pulang menghadap Tuhannya.

Allah berkuasa memberi hidayah kepada Carlos pada saat terakhir hidupnya, walaupun sebelum itu dia tidak pernal kenal erti Islam dan kebenarannya.

Dia ditakdirkan oleh Allah untuk diberi hidayah dan tergolong sebagai orang yang beruntung. Rasulullah S.A.W menyebutnya tentang ini dalam sabda baginda:

“Demi jiwaku yang berada di dalam genggaman-Nya, ada dikalangan kamu yang melakukan amalan ahli neraka sepanjang hidupnya sehingga antaranya dan neraka tinggal sehasta sahaja lagi,

maka datang baginya ketentuan yang telah tertulis buatnya lalu dia melakukan amalan ahli syurga lalu masuklah di kedalam syurga.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).

Hidayah itu milik Allah, beruntunglah kepada sesiapa yang diberi hidayah oleh Allah SWT. Semoga kita semua termasuk golongan yang mendapat Hidayah dan Taufik daripada Allah SWT..

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

Sumber: media massa

Harian Semasa/Kongsisibomonicko tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Ketahui Lebih Banyak Lagi Berita Menarik di Harian Semasa/kongsisibomonicko.com Dan Juga Di Page Sharing Info

Continue Reading

Pedoman Hidup

Pemergian Ibu Bapanya Secara Tiba-Tiba Telah Membuat Mohd Haikal Chu Hilang Arah Dan Membuka Jalan Mendekatkan Diri Dengan Islam

Published

on

By

Pemergian Ibu Bapanya

Pemergian Ibu Bapanya Secara Tiba-Tiba Telah Membuat Mohd Haikal Chu Hilang Arah Dan Membuka Jalan Mendekatkan Diri Dengan Islam

Hidayah itu milik semua orang, pemergian ibu bapanya secara tiba-tiba telah membuat Mohd Haikal Chu hilang arah dan membuka jalan mendekatkan diri dengan Islam.

Menurut laporan Harian Metro, Mohd Haikal atau nama asalnya, Chu Kok Yoong yang berasal dari Ulu Beranang, Lenggeng, Negeri Sembilan berkata dia berdikari selama enam bulan sehinggalah seorang kawan mengajaknya tinggal bersama di Maahad Tahfiz Darul Itqan Al-Muhammadi, Sabak Bernam.

“Hampir enam bulan saya hilang arah hidup apabila ibu dan ayah meninggl dunia akibat kemalngan jalan raya pada Mac beberapa ketika lalu.

“Pada mulanya, saya sukar menerima hakikat mereka pergi dalam sekelip mata. Bagaimanapun, Allah memudahkan perjalanan hidup apabila saya tinggal bersama rakan di sini (Sabak Bernam) dan kemudian diambil sebagai anak angkat,” katanya.

Sejak itu dia berazam untuk mendalami agama Islam bagi mengisi kekosongan di hati selain mengubati kerinduan terhadap kedua ibu bapanya.

Katanya, selepas mengambil keputusan memeluk Islam beberapa ketika lalu, dia menyimpan cita-cita untuk menjadi pendakwah seperti Ustaz Ebit Lew.

Mohd Haikal yang juga anak tunggal berkata, dia bersyukur apabila Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Air Tawar, Rizam Ismail prihatin dengan nasib dialami dan memasukkannya ke maahad itu.

Jelasnya, sebelum ini dia tidak bersekolah kerana membantu ayah dan ibu mengutip besi buruk. Apabila diberikan peluang ini, dia akan berusaha melakukan yang terbaik demi masa depan.

Dalam pada itu, Rizam menerusi status di Facebook miliknya berkata, beliau telah mendaftarkan Mohd Haikal di maahad itu.

“Sama-sama kita doakan semoga adik Mohd Haikal agar menjadi insan yang berguna kepada bangsa dan agama,” katanya.

SUMBER: Harian Metro

Harian Semasa/Kongsisibomonicko tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Ketahui Lebih Banyak Lagi Berita Menarik di Harian Semasa/kongsisibomonicko.com Dan Juga Di Page Sharing Info

Continue Reading

Trending