Connect with us

Global

Kem4tian Seorang Ulama Lebih Suk4r Dan Besar Mus!bah Berbanding Kem4tian 1,000 Orang Ahli Ibadah. Perginya Ulama Seolah Hilangnya Bintang Pedoman Sang Musafir

Published

on

Kem4tian Seorang Ulama Lebih Suk4r Dan Besar Mus!bah

Kem4tian Seorang Ulama Lebih Suk4r Dan Besar Mus!bah Berbanding Kem4tian 1,000 Orang Ahli Ibadah. Perginya Ulama Seolah Hilangnya Bintang Pedoman Sang Musafir

Kisah pemergi4n Ulama sejati yang merupakan satu kehil4ngan besar buat dunia islam dan umat manusia keseluruhannya. Ulama merupakan penyuluh kepada keg3lapan dan merungkaikan permasalahan berkaitan hukum hakam di dunia ini agar selaras dengan perintah Allah SWT selain daripada melaksanakan tugasnya sebagai penyebar risalah agama.

Pem3rgian mereka ini dianggap sebagai satu kerugi4n kerana diangkat oleh Allah SWT segala ilmu-ilmu yang ada bersamanya. Demikianlah berita yang dikongsikan oleh Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri yang menerima khabar dvka perginya guru beliau, Al-Allamah Syeikh Muhammad Al-Mukhtar bin Muhammad al-Amin Al-Shanqiti pada tahun 2019 beberapa ketika yang lalu.

“Sedang saya menyampaikan Kuliah Maghrib di Masjid Kariah Kampung Beting, Kuala Pilah, saya mendapat perkhabaran pem3rgian guru yang dikasihi, Al-Allamah Syeikh Muhammad Al-Mukhtar,” katanya menerusi catatan di Facebook beliau beberapa ketika lalu.

Menurutnya, bersama gurunya itu beliau pernah menekuni pengajian Usul al-Fiqh ketika tahun satu di Universiti Islam Madinah.

“Kepakarannya dalam bidang Usul al-Fiqh persis bapanya Al-Allamah Muhammad al-Amin al-Shanqiti, pengarang Tafsir Adhwa’ al-Bayan.

“Masih jelas dalam ingatan, pengalaman menziarahi beliau di rumahnya.

“Di hadapan mata saya, beliau membaca tiga kitab Usul al-Fiqh serentak sebagai bacaan perbandingan,” katanya yang mengagumi ketokohan gurunya itu.⁣⁣

Mengulas lanjut, beliau berkata, kem4tian seorang ulama lebih suk4r dan besar mus!bah berbanding kem4tian 1,000 orang ahli ibadat, sebagaimana kata-kata dinisbahkan kepada Sayidina Umar RA.

“Perginya ulama seolah hilangnya bintang bagi pedoman sang musafir.

“Saya tidak katakan kecuali yang baik dan benar bahawa dia adalah antara ulama sejati dan menguasai ilmu yang sebenarnya.

“Moga Allah merahmati syeikhuna (guru kami) dan menempatkannya bersama orang soleh,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Harian Semasa/Kongsisibomonicko tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Ketahui Lebih Banyak Lagi Berita Menarik di Harian Semasa/kongsisibomonicko.com Dan Juga Di Page Sharing Info

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Global

Masih Berseragam Sekolah Sambil Memikul Kayu Api. Gelagat Anak Ini Mengundang S3bak Ramai. Allahuakbar

Published

on

By

Masih berseragam sekolah sambil memikul kayu Api

Masih Berseragam Sekolah Sambil Memikul Kayu Api. Gelagat Anak Ini Mengundang S3bak Ramai. Allahuakbar

Bersempena dengan kisah persekolahan yang baru sahaja membuka tirai, pelbagai gambar-gambar menarik baru dan lama mengenai kerenah anak-anak memulakan hari bersejarah mereka.

Namun, satu postingan di akaun Facebook ‘Sikat ka pinoy’ telah mengundang sebak netizen.

Masih berseragam sekolah sambil memikul kayu Api

Masih berseragam sekolah sambil memikul kayu Api

Dalam posting yang dimuatnaik, beberapa gambar seorang kanak-kanak yang masih beruniform sekolah kelihatanl memikul kayu api melalui satu lorong tanah merah.

Walaupun kejadian tersebut bukan berlaku di negara kita, namun ia sedikit sebanyak berbekas di hati sesiapa sahaja yang melihatnya.

Berjalan pulang dengan memikul kayu

Menerusi gambar yang dimuat naik sekitar Julai 2019 itu, jelas terlihat kanak-kanak tersebut masih mengendong beg sekolah dan seragam putih. Dengan bersungguh-sungguh dia memikul kayu api yang telah diikat di bahunya dan berjalan pulang.

Situasi tersebut benar-benar mengudang keinsafan kepada kita. Hal ini kerana jelas sekali dia sudah memahami keadaan hidup yang serba kekurangan dan melakukan tanggungjawab demi keluarga walaupun masih dibangku sekolah.

Jadi, jelaslah disini bahawa, bukan semua kanak-kanak terlahir dari kehidupan keluarga yang mewah. Kita seharusnya bersyukur dan muhasabah diri kerana dalam kesenangan kita ada orang lain yang tidak berkemampuan.

Berdasarkan gambar yang viral ini jelas menunjukkan anak ini merupakan seorang anak yang baik dan patuh kepada ibu bapanya.

Didoakan semoga beliau berjaya dalam hidup walau apa jua bidang yang diceburi dan sekali gus dapat membalas jasa kedua orang tuanya.

Sumber: Sikat ka pinoy

Harian Semasa/Kongsisibomonicko menyajikan informasi dari seluruh pelusuk negara dan juga luar negara untuk santapan pembaca-pembaca semua. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment.

Pihak Admin tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Ketahui Lebih Banyak Lagi Berita Menarik Dalam Dan Juga Luar Negara di Harian Semasa/kongsisibomonicko.com Dan Juga Di Page Sharing Info.

Continue Reading

Global

Dihuni Oleh Bangsa Jin Di Arab Saudi. Tiada Yang Berani Merobohkannya Sehingga Kini. Jom Tengok Penerangan Dari Video Di Artikel Ini

Published

on

By

Dihuni Oleh Bangsa J!n

Dihuni Oleh Bangsa Jin Di Arab Saudi. Tiada Yang Berani Merobohkannya Sehingga Kini. Jom Tengok Penerangan Dari Video Di Artikel Ini

Arab Saudi sangat sinonim dengan Kota Makkah hingga gurun pasirnya yang amat luas. Makkah juga merupkan salah satu kota di Arab Saudi yang sememangnya menjadi tumpuan kerana ia merupakan kota suci yang di dalamnya ada kiblat umat Islam iaitu Kaabah.

Seperti yang umum ketahui bumi ini bukan hanya dihuni oleh manusia dan haiwan sahaja, malahan ditempati juga makhluk gh4ib seperti yang sudah termaktub dalam al-Quran mahupun hadis. Namun, anda mungkin terkejut jika di Makkah juga ternyata ada rumah ‘berh4ntu’ yang dihuni oleh b4ngsa j!n. Malahan rumah j!n ini sudah cukup terkenal di situ. Bahkan, rumah j!n ini pernah dikunjungi oleh beberapa Youtuber terkenal Arab.

Seorang Youtuber Indonesia iaitu Alman Mulyana yang bekerja di Arab Saudi telah pergi ke situ bersama rakan-rakannya pada awal tahun ini dan merakamnya serta memuat naik di laman Youtube beliau. Menurut keterangan beliau dalam rakaman itu, rumah j!n tersebut tidak dapat dir0bohkan walaupun dengan menggunakan j3ntera berat. Bahkan sheikh atau ustaz juga tidak dapat mengusir j!n yang menghuni rumah tersebut.

Melalui perkongsian Alman Mulyana bersama 2 orang rakannya yang dipanggil Mas Awie dan Bro Adnan, mereka pergi ke berdekatan dengan rumah tersebut bagi melihat dengan lebih jelas.

Berdasarkan keterangan Bro Adnan, rumah itu sebelum ini pernah dikunjungi oleh beberapa orang Sheikh dalam usaha mengusir j!n yang berada dalam rumah tersebut agar rumah tersebut dapat dir0bohkan untuk pembangunan infrastruktur namun tiada hasil.

Dihuni Oleh Bangsa Jin

Setiap kali j3ntera berat cuba melakukan kerja-kerja per0bohan namun setiap kali itulah juga j3ntera itu akan r0sak malahan juga pernah terb4lik. Bahkan pernah juga kedengaran suara juga dari dalam rumah itu. Itu penjelasan Bro Adnan. Kisah ini telah pun disiarkan di televisyen dan semua orang di situ sudah mengetahuinya.

Mereka bertiga bermula berjalan mendekati rumah tersebut yang dikatakan rumah paling tua yang berada di kawasan itu dengan membaca doa perlindungan diri. Mereka cuma berjalan di kawasan luar sahaja kerana telah dipesan oleh syeikh atau ustaz agar tidak masuk ke dalam rumah j!n itu dan mengg4nggu j!n-j!n yang ada di dalamnya. Rumah tersebut cuma berada berseberangan dengan masjid. Seorang Youtuber Arab pernah cuba dengan nekad masuk ke dalam rumah tersebut, namun akhirnya lari keluar kembali.

Alman Mulyana turut merasakan berd3bar dan ses4k nafas sebaik sahaja cuba menj3ngukkan dirinya ke pintu masuk rumah tersebut. Menurut Bro Adnan banyak kisah remaja/kanak-kanak pernah pergi ke situ sebelum ini dan mereka menjadi terg4nggu. Beliau juga pernah memasuki rumah-rumah yang dikatakan dihuni j!n. Beliau pulang ke rumah dengan selamat namun ahli keluarganya ada yang dig4nggu j!n.

MENY3RAMKAN !! NEKAT MASUK RUMAH J1N DIKOTA MAKKAH.  Dihuni Oleh Bangsa J!n Di Arab Saudi

Dihuni Oleh Bangsa Jin

Rumah j!n tersebut ditutup tingkapnya dengan batu-bata oleh pemerintah kerana khu4tir jika ada orang yang cuba memasuki tempat tersebut. Tidak hanya itu, di sekeliling rumah j!n itu ada beberapa kawasan juga yang telah ditembok dengan batu kerana dikatakan juga sebagai penempatan j!n. Rakaman video tersebut boleh dilihat di pautan ini : Youtube Alman Mulyana.

Ini bukan mit0s. Sememangnya j!n itu wujud dan mereka juga ada yang mempunyai perangai sangat d3gil dan k3ras. Bacalah zikir, doa perlindungan diri setiap pagi dan petang sepertimana yang sudah termaktub dalam al-quran dan hadis-hadis sahih. Baca juga zikir perlindungan diri jika hendak memasuki rumah kosong atau tempat yang asing seperti yang sudah diajar oleh Rasulullah s.a.w.

Sumber : [Merdeka] [Youtube Alman Mulyana]

Harian Semasa/Kongsisibomonicko menyajikan informasi dari seluruh pelusuk negara dan juga luar negara untuk santapan pembaca-pembaca semua. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment.

Pihak Admin tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Ketahui Lebih Banyak Lagi Berita Menarik Dalam Dan Juga Luar Negara di Harian Semasa/kongsisibomonicko.com Dan Juga Di Page Sharing Info.

Continue Reading

Global

Seorang Kanak-Kanak Singapura Berusia Enam Tahun Berjaya Memenangi Satu Peraduan Antarabangsa Dalam Bahasa Arab Bagi Kategori Kanak-Kanak. Terbaik Dik

Published

on

By

Seorang Kanak-Kanak Singapura Berusia Enam Tahun Berjaya Memenangi Satu Peraduan Antarabangsa Dalam Bahasa Arab Bagi Kategori Kanak-Kanak. Terbaik Dik

Seorang kanak-kanak dari Singapura berusia enam tahun dari Tadika Masjid Al-Ansar, Wereyka Niehaadh Mas’udin, berjaya memenangi satu peraduan antarabangsa dalam bahasa Arab bagi kategori kanak-kanak.

Ini diumumkan Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Dunia Islam (ICESCO), sebuah pertubuhan yang berpangkalan di Maghribi, menerusi laman webnya.

Seorang Kanak-Kanak Singapura

Seorang Kanak-Kanak Singapura

Wereyka Niehaadh memenangi anugerah yang dipanggil ‘Bayan Award for Creative Expression in Arabic 2021’ (Anugerah Bayan bagi Luahan Kreatif dalam Bahasa Arab 2021), anjuran Pusat Arab bagi Bukan Penutur Bahasa Arab. Peraduan itu dianjurkan tahun lalu.

Dengan kemenangan itu, kanak-kanak tersebut membawa pulang hadiah wang AS$1,000 (S$1,350). Turut memenangi kategori yang sama ialah Muhammed Aman Muhammed Rizal, dari Sekolah Rendah Raja Muda Musa Kuala Kangsar, Malaysia, dan Umulkhairi Mansor Macedo, dari Sekolah Antarabangsa Darus-salam Kaduna, Nigeria.

Dengan kejayaan cukup membanggakan itu , Wereyka Niehaadh mengikuti jejak langkah abangnya, Van Massena El Muwaehib Mas’udin, yang pernah memenangi kategori yang sama pada tahun 2020.

Namun menariknya, Wereyka Niehaadh menjulang kemenangan pada usia enam tahun, sedangkan abangnya memenangi kategori yang sama pada usia 12 tahun.

Sumber:timestoday

Harian Semasa/Kongsisibomonicko menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment.

Harian Semasa/Kongsisibomonicko tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Ketahui Lebih Banyak Lagi Berita Menarik Dalam Dan Juga Luar Negara di Harian Semasa/kongsisibomonicko.com Dan Juga Di Page Sharing Info.

Continue Reading

Trending