Pelik.Mata suami merah masa melawat aku.Kenapa sedih?Anak cuma msk ICU je pun

Pelik.Mata suami merah masa melawat aku.Kenapa sedih?Anak cuma msk ICU je pun

~Al-Fatihah Anakku~
25/4/2017- 25/4/2018

Harini genaplah setahun pmergian putera kami Muhammad Yusuff Bin Muhammad Hazwan.. dan Ulangtahun kelahirannye yg ke 1 tahun..seorang yg kuat, manja dan seorang anak yang comel.
.
Setiap kali 25hb stiap bulan pasti airmata ku mengalir tanpa sebab, bile tgok kalendar ohh putera kmi rindukan kami rupanya..Hanya naluri seorang ibu yg dpt merasainya..stiap kali tiba 25hb sy hnya mampu melihat gmbr masa lahirnya smbil mbilang umurnye yg telah pergi stiap bulan smentara melihat org lain count monthsary anak stiap bulan bserta gmbr yg makin mbesar….
.
Ramai yg masih xthu knp anak kmi pergi.. Hanya yg terdekat saje yg mengetahui.. sy dh tekad bila sy dh kuat, sy akn critakan.. dan harini ckup setahun dan sy dh ckup kuat utk trima segalanya dan utk kenangkn kembali saat manis dan pahit bersama putera kami..
.
Sbelum kandungkn die, sy pernah kguguran yg pertama kali, mase tu baru 10mggu.. 2bulan lepas tu dpt rezeki mengandung lg.. Mengandungkn Yusuff ni sgt senang skali.. Alahan pun smpai 3bulan mcmtu je pastu ok.. masa ni xde masalah ap2 lg, pergi checkup klinik smua ok.. ksihatan sy pun ok xde masalh hb low ke high ke, kencing manis pun xde.. boleh dikatakan smua ok lah..
.
Ok, da nk masuk 27 mggu trasa mcm nk scan nk tgok jantina.. biasalah kte mesti excited nk thu kn.. masa tu gedik nk g scan lua means scan klinik swasta sbb mgkin lebih nmpk kot..ok, dgn excited pergi, doc scan2 doc mcm senyap dan lama die scan baru die bsuara..die ckp ‘ puan tahu x yg air ketuban puan macam da kurang, dan sy xjelas nk tgok jantina nye’.. sy trus rasa xsedap hati.. doc tu ckp air ktuban sy bacaan die 8 jer.. mcm agak bahaya utk baby.. doc trus bg surat sruh pegi klinik yg sy checkup slalu tu harini trus..
.
Dh pegi klinik sy checkup tu, pun sama doc ckp btul air ktuban sy kurang dah tggal 5 bacaan nyer.. dorg trus buat surat sruh pegi hospital..then dgn hati xtenang rsa mcm nk menangis trus pergi serah diri kt hspital Sg Buloh yg pling trdekat.dekat sna dorg scan lg skali, dorg pun ckp bnde yg sama air dah kurang, pelbagai soalan yg ditanya, malah smua jawapan sy xde masalah, xde leaking or ap2 yg mbuatkn air tu kurang..
.
Pastu rjuk plak pakar dekat situ, Allahu jawapan yg sy xpenah terlintas yg kluar..Doc tu ckp die xnampak buah pggang sbelah.. luluh hati ni mendengar nyer.. rsa mcm nk pengsan kt situ trus.. trus berjurai airmata ni..rasa mcm xpercaya kndungan sy ad masalah.. tp doc ckp die pun xpasti.. smggu kne warded kt situ sbb nk pntau dan nk cucuk ‘Dexa'( ubat matangkn paru2 baby) incase klu kne brsalin awal..Dexa ni sakit sgt2, tp demi anak ku gagahkn jua.. sedih sgt waktu bile kenangkn bby ad masalah, kmi sama2 bjurai airmata sbb sedih dpt berita yg xdisangka2..
.
Dah masuk semggu kne warded, doc pakar situ call doc pakar yg lagi pakar bahagian scan baby.. so dapatla pakar dekat Hospital Klang.. Hati ni dah longlai sbb xsggup nk dgr keputusan yg sama lg.. tapi sbelum pergi serahkn diri ke sana, kmi cuba ikhtiar pergi scan swasta Kt Hospital Az-zahra dekat bangi, dgn harapan dorg ad peralatan canggih utk nampak segalanya.. Riak muka doc sama stiap kali scan perut sy, sy dh dpt agak mesti berita yg sedih jgk.. Doc situ pun ckp kndungan dlm bahaya, air ktuban awak sy dh xboleh kira brapa bacaan nye.. kluar dari blik doc, sy menangis semahu2nya, dah xhiraukan sesiapa dah.. sy rsa xkuat sgt, rsa lemah sgt..ok xpelah, pergi yg dekat Klang tu plak mggu depan..
.
First pegi sana, jawapan yg sama kami trima.. jawapannye xdpt tgok dgn jelas buah pggangnye.. andaian demi andaian doc berikan yg xsggup kami dgr.. sehinggakn doc minta utk buat ujian air ktuban utk tahu ap masalah sbnrnye..kmi buat solat hajat solat istikharah utk bg kputusan yg tepat smbil tnya kwn2, parents ap yg perlu dibuat.. so kmi decide utk xbuat ujian tu sbb tkut gngu kandungan..
.
Jadi bile kputusan itu sy buat, doc Klang tu ckp awk perlu tggung risiko, dan kne selalu pantau gerakan die.. dan last skali die tanya nk bsalin dekat mane..mase ni baru 8bulan..sy ckp je Hospital Serdang sbb dgr sana ramai pakar dan service ok skit.. so dpt surat pergi hospital situ plak.. penat kehulu kehilir dah xrasa sbb lebih pkirkan keadaan bby..airmata yg klua pun mcm smpai dh nk kering sbb tiap hari menangis..dah mcm2 ikhtiar tradisional la, amek air penawar la, mtk org kg, budak tahfiz buat solat hajat, dan mkn buah2 yg boleh bnykkn air ktuban.. bermacam2 cara dan ikhtiar kmi cuba..
.
Pergi je dekat hospital Serdang jupa pakar sana, Alhamdulillah, ad sedikit positif dri doc situ, die ckp buah pggang nye ok jer, sy boleh nmpk dua… cumaa, air ktuban tu mmg skit.. bile dgr cmtu, rasa lega yg amat.. sbb baby ku sempurna tp masih diuji air ktuban ditahap yg xboleh baca..
.
Doc nk warded smggu sbb nk tgok keadaan bby.. kne cucuk lg dgn ‘Mexxa’ plak.. xthu btol x bacaannye.. tpi Mexxa tu Ya Allah sakit sgt , panas satu badann mgigil bdan ni.. dah la kne masuk ubat tu kena dlm laboor room.. xboleh wad biasa sbb nk guna peralatan dlm laboor room dan kne ad doc pantau stiap sejam..ok.. smggu admit kt sni.. hati ni xsenang duduk dah.. doc pun dtg ckp sy boleh kluar wad.. Sbb die tgok bcaan jantung baby ok, aliran darah smpai ke dia pun ok, gerakan ok mcm xde maslaah ap2.. so doc izinkn sy kluar wad tp stiap mggu kne dtg jupa pakar utk scan nk tgok keadaan..
.
Alhamdulillah kt sni sy dpt doc ppuan yg sgt baik, sopan dan sntiasa bg kata2 positif.. stiap mggu die scan die ckp baby ni aktif sgt la nk scan pun payah smpaikan terukir sedekit senyuman sy walaupun hati tgah resah tersebut..doc pun ckp die xboleh nk ckp knapa air ktuban sy sdikit sdgkn keadaan baby dlm ok..die ckp kte tgok nanti baby dh kluar, insyaAllah baby ok.. salu kata2 positif yg kluar dari mlut doc.. Doc da ckp die hnya tggu baby matang utk kluarkn die means kne bersalin awal.. awal tu mksudnye masuk je 9bulan (ckup2 37mggu) sy kne bsalin.. doc takut nk sruh sy bsalin pra matang sbb ksian kn bby, sbb bby masih ok kt dalam.. ok doc da bg surat utk bsalin tarikh 25/4/2017.. tapi doc dh ckp awk kne ceaser sbb kepala bby kt atas.. dia masih songsang.. xboleh nk bsalin normal.. Allahu, xkuatnye ak nk hadapi pembedahan plak..
.
Sehari sbelum sy dh kne warded, perasaan time tu Ya Allah, berikan la ak pluang utk bsalin normal, pusingkan kepala anakku kebawah.. doa xhabes2 , solat sunat suma dh buat.. Tp dah ini takdirku.. scan kali terakhir, kepala bby still kt atas.. so kne operate jgk..
.
Mlm tu berpuasa lah sy utk jalani operation pagi esk.. doc dh ckp sy giliran yg last skali iaitu lepas zhor.. ad 5 org kne ceaser hari trrsebut..ok sy trime dgn reda.. suami sy pun ulang alik2 die dtg tgok sy.. dh ckp kt die bsalin lepas zhor.. so die akak dtg tgahri la dgn mak ayah.. tp mlm tu Tuhan saje yg tahu, sebak xterkata sy duk bbual dgn baby smbil usap perut, stiap kali sy bckp die bergerak, seolah2 die pun nk berborak dgn sy.. sy hepy sgt.. sbelum2 tu pun die salu bg rangsangan bile sy bckp, mmg anak yg dgr kata maknya..
.
Ok smbung balik, dlm pkul 11 lebih mcmtu sy rsa sakit2 kt perut, sy xthu sakit knp.. rsa nk buang air besar, pegi2 xnk buang plak.. smpai xboleh nk tdo lgsung mlm tu.. tp anak sy dlm perut tu lah teman kn, bergerak xhenti2.. xthu knp aktif sgt.. smpai kesubuh die bergerak.. tp smbil sy rsa xtahan dah sakit tu.. pggil nurse pun die ckp xde pape sbb die ingt sy sakit perut biasa.. sy ni xthu mcm mne contraction, sy pggil nurse lain utk cek sy, die ckp sy ni contraction ni, awk xboleh bsalin normal sbb songsang.. so emergency dorg tolak sy ke bilik OT pagi tu pkul 8.. sy sempat msg sepatah je gtaw suami sy perlu ditolak ke bilik OT..
.
Smbil ditolak sy dh menangis sbb sakit yg sgt dan menangis ketakutan kne operate.zikir xhenti2 dmulut sy spaya diselamatkm smuanya.. Dlm bilik OT tu sy rsa dorg dh kluarkn bby, sy xsabar nk tgok bby.. tp da lama2 skit dorg xtunjuk lgsung dekat sy, nurse dtg cuma ckp dah selesai, sy tolak awk ke bilik lain utk rehatkn diri.. Tapi sy tetap xpuas hati, sy nk tgok baby sy hati sy dah resah mane baby sy.. dah xsedap hati knp dorg xbg sy tgok baby sy.. smbil baring blik sebelah sy duk angkat2 kepala ni nk paggil sapa2 yg lalu nk tnya pasal anak.. smpai sy trmuntah sbb dh angkat kepala sbb nurse dh pesan jgn tggikan kepala takut muntah.. sy dh xhrau dh sbb nk tgok bby.. nurse tu pun ckp nanti doc pakar dtg gtaw awk keadaan bby..
.
Dtg la pakar dekat sy berehat, die ckp ‘puan rehat baik2 yea, anak puan ada dekat icu skrg, die ad maslah skit, die dgn ayah die kt sana..sy dh explain dekat ayah die..nti puan dh boleh bgun boleh la pegi tgok..’ hati ni trus rasa lega skit sbb die bsama ayah die..walaupun trtanya2 knp duk icu.. dlm kepala sy pkir positif je masa tu.. ‘alah anak org lain ad jgk masuk icu, nti boleh klua la tu’ itu je sy pkir.. perasaan xsbaar nk bagun nk tgok jer.. sy bsalin dlm pkul 9 pagi.. sy ditolak naik ke wad biasa dlm pkul 11 mcmtu..
.
Dah kat wad, suami sy dtg jenguk sy dlm pkul 12.. sy tnya mane ank.. die ckp kat icu, ank ok insyaAllah.. lega sy dgr.. tp sy pelik time tu, mata die merah.. sy hnya pkir mgkin die sedih anak masuk icu je kot..positif je yg sy pkir..tp mak ayah dtg salam dgn sy smua mata merah, sy tnya knp nk sedih ank duk icu je pun.. masih positif..dlm ksedihan tu sy tgok suami sy kelam kabut duk jupe nurse sbelah sna.. sy pkir positif lg mgkin die nk tnya bile anak boleh wt naik wad kot..

Tak lama kemudian, nurse dtg nk cek keadaan sy.. die terlepas ckp ‘ nanti puan dh boleh bgun boleh la tgok arwah kt bawah’ Ya Allah.. sy xbrape paham ayat nurse tu.. nurse tu pun terkejut sbb sy masih xthu keadaan sebenar hati sy dh berdegup kencang, ayah sy dan suami sy trus cepat mndekati sy smbil peluk sy.. smbil bisik dgn sy ‘bwk mengucap sygg.. anak kita dh pergi tggalkan kter’ sy xsggup nk gtaw td sbb tgok awk masih lemah’.. sy meraung sepuas2 nya kat situ.. sy rasa mcm nk bangun trus nk pergi tgok anak sy Rupanya msa pkul 12 yg die mata merah2 dtg jenguk sy tu bby da mninggal die sdg nk bbincang dgn ayah mcm mne nk gtaw dkt sy
.
Doc xbg sy bgun sbb patient baru lepas operate kne 6jam baru boleh bgun.. Ya Allah ujian apakah ini.. aku xkuat masa ni rasa nk pengsan jer..menangis xberhenti.. doc dtg explain anak sy ad masalah paru2 nye lemah.. kami dh cuba bantu bg saluran pernafasan, tapi die bertahan 3jam saje.. die ckp baby lemah pernafasan die slepas ptuskan tali pusat tersebut.. maknanya selama die aktif dlm perut, die hnya bergantung pada diriku 100%.. sbb tu die kuat dlm perut..manjanye kamu dgn mama.
.
Sy meronta2 nk bangun nk tgok bby kt forensik, sbb bahagian forensik xbg wt naik atas sbb die ckp ikut prosedur mayat xboleh bawak naik wad..suami sy berkali2 pegi pjuk sruh bawak naik sbb sy nk kucup die kali terakhir sbelum di bawak kebumikan kt kg.. dorg still berkeras.. suami sy cuba pjuk doc plak spaya keciankn sy nk jumpa anak sy.. last2 doc tu pegi bbincang bhagian forensik baru dorg benarkan..
.
Dlm pkul 6 ptg mcmtu,dlm ksibukan bunyi bising, sy tdgr troli ubat mcm tgh bergerak , dan dlm masa yg sama sy dpt rasakan seolah2 anak sy tgah berlari utk dpatkn sy, Ya Allah, sgguh perasaan ku betul.. troli td sbnrnya bawak anak sy utk jupa sy.. sy xboleh bgun dr katil cuma boleh tggikan bahagian belakang.. trus sy dakap trus sy cium die puas2.. diteliti tgn kaki nye.. Ya Allah, sempurna nya kamu syggg.. tp Tuhan lebih syggkn kamu mama redha dgn pmergian kamu nak.. pergilah jumpa Penciptamu syggku.. lepas pd tu suami sy minta izin utk bawak balik arwah utk kebumikan di kg.. Tp sy kne stay di hspital lg sbb bdan sy masih lemah.. suami sy bawak balik mlm tu jgk ke kg.. Sy merayu utk balik jgk sbb sy nk tgok anak dikebumikan. Allahu, Tuhan saje thu perasaan sy xdpt balik utk mandikan jenazah dan tgok kali terakhir sbelum dikebumikan.. Allah sedang uji sy lagi.
.
Smpai ke harini sy bangkit, bina hdup sy smula.. cuba kuatkn diri demi org2 yg sy syg disekeliling sy.. sehinggakan sy cipta WANITY WEDDING CONCEPT tersebut sbb ingin cari masa yg tluang utk bnde2 yg sy minat utk sy kurangkan kesedihan sy..
.
Alhamdulillah makin hari makin kuat.. Allah Maha Mendengar.. Harini 25/4/2018 sy bgun pagi dgn rsa sebak sbb terkenangkn harini hari kelahiran dan pemergian die.. Tapi sesampai di ofis, sy dpt berita gembira dimana suami sy dpt kerja yg lebih baik dari yg sekarang, pangkat yg lebih tggi… berita yg selama ini kami tggu.. genap setahun Engkau gantikan dgn tangisan kegembiraan pada hari yg sama.. Syukur padaMu Ya Allah.. Engkau Maha Mendengar dan Maha Mengasihani hamba2Mu.. Terima kasih Ya Allah.. Terima kasih sbb jadikan sy seorang hamba yg kuat

Terima kasih kerana sudi membaca coretan ku..ingatlah, Allah Maha Adil.. Dia datangkan hujan lebat ribut petir, disebalik tu Allah dtgkan pelangi kepada kiter.. renung2kan diri masing2..

SELAMAT ULANGTAHUN YG PERTAMA ANAKKU

AL-FATIHAH ANAK SYURGAKU

MUHAMMAD YUSUFF BIN MUHAMMAD HAZWAN DALAM KENANGAN

Sumber: Niti Nasuha Muhamed

Sumber: Suaramedia.org

Anak Sulung Perempuan – “Bahumu Harus Kuat dan Hatimu Harus Tegar”. Ini Dia Berkat Sebagai Anak Sulung Perempuan dan Mengapa Anak Sulung Perempuan Menjadi Isteri Idaman..JOM SHARE!!!

Anak Sulung Perempuan – “Bahumu Harus Kuat dan Hatimu Harus Tegar”. Ini Dia Berkat Sebagai Anak Sulung Perempuan dan Mengapa Anak Sulung Perempuan Menjadi Isteri Idaman

Menjadi anak perempuan pertama dari sebuah keluarga sangat berat, di samping sebagai tulang belakang keluarga, anak pertama juga biasanya sangat kuat dan tegar motivasi dirinya.

Tak ada yang tahu bagaimana proses perjuangannya yang terlihat kuat dan tegar itu dan dia kadang-kadang menangis sendirian, dia tertatih berusaha melawan keterbatasan, ia bekerja keras demi nasib untung dirinya dan keluarga. Tak ada tempat meminta tolong bagi anak pertama, kecuali dirinya sendiri dan Tuhan.

Tak ada tempat meminta yang akan menjadikannya payah, tak ada tempat merengek yg akan membuatnya nampak lemah. Ketika terpaksa meminjam pada teman, hati kecilnya selalu berteriak, “Saya harus cepat sukses agar kelak mampu untuk bantu orang lain juga.” Ya, dibentuk berdikari atau terbentuk berdikari.

Menurut penelitian, anak pertama perempuan berpotensi lebih hebat dari anak pertama laki-laki. Menurutku itu kerana ketika anak pertama perempuan merasakan pahit kehidupannya sewaktu masih menjadi anak, naluri keibuan memanggilnya untuk tidak membiarkan anak-anaknya kelak menderita sepertinya.

Karakteristik anak pertama secara mendasar iaitu lebih dewasa, bijaksana dan memiliki banyak pengetahuan yang jarang diutarakan. Dalam hal ini anak pertama memiliki pola pemikiran yang kritikal sehihngga daya analisanya sangat kuat.

Kehidupan akan terus menuntun untuk terus berlajar tentang hidup. Maka anak pertama biasanya selalu melanjutkan pendidikan pada jenjang perguruan tinggi dan berharap bisa membahagiakan kedua orang tuanya dan saudaranya kelak.

Untuk kamu anak pertama, hal ini mungkin bisa membantumu semakin kuat

Kejar mimpimu biarpun sendirian
Belajar tentang apapun yang kamu sukai
Teruslah menyayangi keluarga mu meskipun suatu saat kamu akan jauh dari mereka
Hidupkan kebahagian mu melalui hobby
Belajar untuk tetap tegar
Semangat,kamu lah jawaban atas semua doa keluargamu

Berkat Anak Sulung Perempuan

“Keberkatan yang paling banyak bila anak itu ialah seorang perempuan, anak perempuan itu mendapat banyak Keberkatan daripada Allah سبحانه وتعالى Khususnya kalau anak pertamanya ialah perempuan. Rasulullah صلى الله عليه وسلم Bersabda, Diberkati oleh Allah سبحانه وتعالى yang anak pertamanya ,anak sulungnya itu ialah perempuan. Dapat Doa Khusus dari Rasulullah صلى الله عليه وسلم

Kerana itu Para Salafus Solehin رضي الله عنهم وأرضاهم, kalau mereka sudah Kahwin, mereka memohon kepada Allah سبحانه وتعالى, Yaa Allah berikanlah anak aku yang pertama perempuan. Kenapa Para Salafus Solehin doa macam tu? kerana nak Doa Khusus dari Rasulullah صلى الله عليه وسلم .

Sebab orang jahil dulu jika anak sulungnya perempuan mereka sedih bahkan ada yang lari dari kampungnya kerana takut dihina. Tapi Allah سبحانه وتعالى nak Memuliakan apa yang mereka hina.

7 Sebab Kenapa Anak Sulung Perempuan Menjadi Isteri Idaman

Menjadi anak sulung perempuan bukannya mudah. Walau bermacam cabaran sebagai anak sulung dengan masalah jantina nya sebagai perempuan, namun kamu tetap mempunyai banyak kelebihan.

Jangan peduli apa-apa orang nak kata kepada dirimu kerana kamu adalah seorang kakak yang baik untuk adik-adikmu.

Sebagai bukti, kamu mempunyai kelebihan yang tidak dimiliki oleh anak bongsu, kerana anak sulung perempuan itu selalunya menjadi isteri idaman setiap lelaki.

1. Kamu seorang yang jujur

Hal ini kerana kamu selalu berlaku jujur terhadap kedua ibubapa kamu, jadi jujur adalah sifat neutral yang kamu miliki.

Inilah sebabnya kamu menjadi sebab kenapa dan sesuai menjadi isteri idaman setiap jejaka di luar sana. Siapakah yang tak mahu seorang isteri yang jujur kan?

2. Kamu bersifat Optimis dan Berdikari

Walaupun dilahirkan sebagai anak perempuan sulung, kamu mempunyai tubuh badan yang kuat dan berdikari. Kamu bukan sahaja dapat membela nasib kamu sendiri bahkan dapat membela nasib adik-adik kamu serta keluarga kamu sendiri. Sebab itulah kamu menjadi idaman lelaki.

3. Kamu Seorang Perempuan yang selalu melindungi adik-adikmu

Perempuan itu diperlukan bukan sahaja untuk kecantikkan secara fisik sahaja, namun faktanya lebih gemar bersama lelaki yang kuat dan berdikari. Oleh kerana kamu anak sulung, kamu memiliki tanggungjawab untuk menjaga adik-beradik selain mampu menjaga diri sendiri sekaligus dalam mengurus hal ehwal adik – beradik.

4. Anak Perempuan Sulung Biasanya Pandai Memasak

Sudah pasti kamu biasa memasak dan membuat kuih mueh untuk adik beradik atau orang tua kamu. Sifat ibu yang menjaga keluarga cenderung untuk dimiliki oleh kamu. Bukan sahaja kelebihan memasak,selari dengan sifat lembutnya juga membuatkannya menjadi isteri idaman pada amnya.

5. Kamu Pendengar Yang Baik

Oleh sebab kamu sudah terbiasa mendengar celoteh-celoteh dari adik mu, maka jelas sekali bahawa kamu pendengar yang baik. Kamu juga mendengar keluhan kisah adikmu dan tidak jarang memberikan adik kamu untuk jalan keluar. Bukan sahaja pendengar yang baik, kamu juga dianggap isteri idaman kerana kemampuan kamu untuk mengendalikan segala situasi masalah.

6. Anak Sulung Perempuan Merupakan Calon Ibu Yang Baik

Macammana tidak menjadi isteri idaman? Kamu kan sebagai anak sulung perempuan yang sudah terbiasa menjaga adikmu. Kamu selalu membantu ibumu membuat kerja0kerja rumah disaat ibumu menguruskan adik-adikmu yang lain. Apabila terbiasa dengan menjaga orang lain maka jelas kamu mempunyai peribadi yang bertanggungjawab.

7. Anak Sulung Perempuan Terkenal Dengan Kerajinannya

Kamu selalu membantu ibubapa membersihkan rumah disaat ibubapa kamu keluar atau pergi berkebun debelakang rumah. Kamu melakukannya dengan ikhlas dan bersemangat kerana anak sulung perempuan juga adalah tumpuan keluarga. Ini membuktikan kamu seorang anak yang rajin yang tidak harus diperselekehkan.

Kepada anak perempuan yang sulung, kamu sangat beruntung dapat menjadi isteri idaman setiap jejaka di luar sana!

Diolah oleh AlamFana dan Sumber diambil dari pelbagai;

sumber:semasapost.com

Syria Adalah Gerbang Awal Perang Malhamah Al Kubra , Perang Terakhir Umat Manusia Sebelum Kiamat!!JOM SHARE!!!

Syria Adalah Gerbang Awal Perang Malhamah Al Kubra , Perang Terakhir Umat Manusia Sebelum Kiamat!!

Bukan suatu perkara yang mengejutkan bagi mereka yang dari awal mengikuti perkembangan di Syria atau bumi syam kerana di Syria adalah pintu gerbang perang akhir zaman (Almahmah kubro) atau orang-orang barat menyebutnya Armagedon.

Adakah serangan yang di lancarkan oleh tentera Assad dengan sekutunya Rusia, Iran dan China merupakan petanda peperangan besar akhir zaman? seperti yang telah dikhabarkan oleh Rasulullah saw dengan beberapa tanda, beberapa penganalisis baik sejarawan, para ulama Timur Tengah begitu paham akan phenomena ini adalah pintu gerbang menuju perang akhir zaman.

Saya cuba mengutif beberapa pendapat baik dari hadis Rasulullah, para penganalisis, Ulama Timur Tengah dan pendapat dari Zulfani

“Konflik yang berlaku di timur tengah beberapa tahun lalu telah merambah ke negeri yang di berkahi iaitu Syam. Banyak pakar analisis telah memberi analisa masing-masing terhadap konflik Syria. Berbeza dengan Arab spiring yang berlaku di negara-negara lain seperti Tunisia, Libya dan Mesir para pakar analisis secara jelas menyimpulkan bahawa revolusi tersebut merupakan konspirasi Zionis untuk menguasai wilayah timur tengah. Hal senada sebagaimana yang di jelaskan oleh pakar ilmu akhir zaman syekh Imran Hosein “jihad yang dilakukan seperti Libya merupakan jihad Zionis artinya jihad yang bertujuan untuk melaksanakan agenda Zionis di timur tengah. Pertukaran rejim Muammar Gaddafi yang bersekutu ke Rusia dan di gantikan dengan rejim yang bersekutu dengan zionis merupakan sebuah agenda untuk memuluskan jalan penubuhan Israel Raya yang merupakan projek besar kaum Yahudi yang di kenal dengan The New Word Order “.

Sebahagian umat islam yang di Indonesia mempersoalkan apakah yang berlaku di Syria merupakan agenda Zionis untuk menguasai timur tengah? Kita tidak boleh nafikan bahawa awal konflik Syria merupakan revolusi yang di rancang oleh zionis yang bertujuan untuk penggantian rejim yang telah berkuasa selama puluhan tahun. Dan suriah tercatat sebagai sekutu dekat Russia. Dilansir Russia Today, Jumaat (06/09/2013), usai memastikan Obama membatalkan pertemuan empat mata, Presiden Putin berkata Rusia mungkin akan datang untuk membantu Syria menyerang AS. “Mesej kami adalah, jika anda menyerang sekutu kami, maka kami mungkin akan datang,” tegas Putin.

Sehingga tidak heran jika ada sebahagian ulama yang mengharamkan jihad di Syria, seperti Syehk Imran Hosein mengatakan bahawa jihad di Syria hukumnya haram. Alasannya kerana beliau menganggap sama seperti membantu zionis dalam menjalankan agendanya sebagaimana yang berlaku di Libya. Hal ini sebagaimana di jelaskan dalam buku The Geopolitics of Superpowerkarya Colin S. Gray, seorang Alford Machinder abad ke 19 sudah memberi isyarat bahawa Asia Tengah dan Timur Tengah merupakan Kawasan Heartland atau World Island. Sehingga siapa menguasai Heartland yang mempunyai kandungan sumber daya alam dan aneka mineral, maka akan menuju Global Imperium. Matikan Timur Tengah, anda mematikan China dan Rusia, maka anda akan menguasai dunia.

Analisa yang mengatakan jihad disuriah haram merupakan kesimpulan analisa yang sangat dangkal dan sangat terburu-buru menurut para pakar dan Ulama Timur Tengah lainya.

Kalau mau jujur ​​sebenarnya konflik di Syria tidak boleh dilihat hanya dari satu sisi sahaja dan secara jelas telah nampak bahawa konflik Syria mempunyai banyak kepentingan. Di satu sisi Zionis mahukan Syria menjadi negara yang berpihak kepadanya dan menjadi sekutu di timur tengah seperti Saudi Arabia. Sedangkan Rusia mempunyai kepentingan untuk menjaga pangkalan milternya di timur tengah serta sebagai sumber rizab minyak bagi negaranya. Di lain sisi para Mujahidin juga mempunyai kepentingan terhadap konflik Syria dengan menjadikan konflik Syria tersebut sebagai awal penguatkuasaan khilafah Islamiyah di bumi Syam. Hal ini berdasarkan nubuat nabi bahawa akhir zaman kekutan umat Islam berada di Syam.

Abu Darda berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Sesungguhnya kekuatan Muslimin pada masa itu di Ghuthah, di samping bandar yang bernama Damsyik yang paling terbaik di negeri Syam.” (HR. Abu Daud).

Dari pendapat Zulfani, MA dan para penganalisis lain lahir sebuah kesimpulan yang mempersoalkan “bagaimana hukum kaum muslimin yang berjuang bersama-sama dengan pasukan yang bersekutu dengan barat untuk melawan Bashar Assad dengan tujuan yang sama untuk meruntuhkan rejim, kemudian mempunyai kepentingan yang berbeza, pasukan yang bersekutu dengan barat komited melaksanakan sistem demokrasi selepas rejim Bashar Asad runtuh, sedangkan para mujahidin komited menegakkan khilafah Islamiyah. Hal ini kerana banyak hadith yang menjelaskan keutamaan negeri Syam. Dan darul Islam akan tegak kembali akhir zaman di Syam.

Dari soalan ini sebenarnya dapat dijawab dengan mudah bagi Umat Islam dalam hadis-hadis yang bersumber dari Rasulullah SAW.

“Salamah bin Nufail berkata: aku datang menemui Nabi saw dan berkata: aku bosan merawat kuda perang, aku meletakkan senjataku dan perang telah ditinggalkan para pengusungnya, tak ada lagi perang. Nabi saw menjawab: Sekarang telah tiba masa berperang, akan selalu ada satu kelompok di tengah umatku yang unggul melawan musuh-musuhnya, Allah sesatkan hati-hati banyak kalangan untuk kemudian kumpulan tersebut memerangi mereka, dan Allah akan memberi rezeki dari mereka (berupa ghanimah) sehingga datang keputusan Allah (Kiamat) dan mereka akan selalu demikian adanya. Ketahuilah , pusat negara Islam adalah Syam. Kuda perang terpasang tali kekang di kepalanya (siap perang), dan itu membawa kebaikan hingga datangnya Kiamat. “(HR. Imam Ahmad)

Rasulullah saw telah meramalkan seribu empat ratus tahun yang lalu bahawa kaum muslimin akan berdamai dengan bangsa Rum. Rasulullah saw bersabda: “Kamu akan berdamai dengan kaum Rum dalam keadaan aman, kemudian kamu dan mereka akan memerangi suatu musuh. Dan kamu akan mendapatkan kemenangan serta harta rampasan perang dengan selamat. Kemudian kamu berangkat sehingga sampai ke sebuah padang rumput yang luas dan berbukit- bukit. Maka seorang laki-laki dari kaum salib mengangkat tanda salib seraya berkata, ‘salib telah menang’. Maka marahlah seorang laki-laki dari kaum Muslimin kepadanya, lalu ia mendorongnya dan jatuh (meninggal). Pada waktu itu orang-orang Rum berkhianat , dan mereka berkumpul untuk memerangi kamu di bawah 80 bendera, dimana tiap-tiap bendera terdapat 12 ribu tentera. “(HR. Ahmad, Abu Dawud, dan Ibnu Majah)

Siapakah Rom yang di maksud dalam hadis tersebut, sejarah telah mencatatkan bahawa Peristiwa pecahnya kerajaan Romawi bermula dari pembagian wilayah menjadi Rom Barat dan Rom Timur tetapi masih merupakan kerajaan Romawi. Kerana Rom sudah tidak sanggup lagi mengatur wilayahnya yang terlalu luas. Rom Timur berpusat di di Byzantium (Costantinople berkenaan) yang sekarang bernama Istanbul (di wilayah negara Turki sekarang). Sedangkan Romawi Barat berpusat di Roma. Pengasas Empayar Rom timur ialah Costantyn yang Agung. Maharaja ini sudah dari awal membenci Islam. Juga diteruskan cucunya Maharaja Heraclius.

Selepas pasukan Islam kuat mereka berupaya menawan Costantinople tetapi selalu gagal. Akhirnya tahun 1453 M Muhammad al-Fatih menakluk kota benteng terkuat dan terakhir Rom itu. Akhirnya kerajaan Rom pun tamat. Sedangkan Rom barat setelah berlaku revolusi di dataran Eropah kerajaan Rom barat tetap masih berdiri kukuh walaupun wilayah kekuasaannya hanya di wilayah Vatican. Akan tetapi semua umat Kristian khatolik di wilayah Eropah masih tetap tunduk dalam hal agama kepada pemimpin Vatican.

Berdasarkan fakta sejarah di atas ini membuktikan bahawa Rum yang di maksudkan di atas ialah kerajaan Rom barat kerana zaman sekarang hanya Rom barat yang tetap wujud. Didalam hadis yang lain Rasulullah menjelaskan siapa bangsa Rum yang berdamai dengan kaum muslimin dalam hal ini Rasulullah menyebut mereka Bani Asfar yaitu bangsa berkulit kuning atau bangsa berambut perang dan kebanyakan ulama menjelaskan bahawa mereka adalah bangsa Eropah. Sebagaimana hadis Rasulullah saw.

“Auf bin Malik al-Asyja’iy berkata: Aku menemui Nabi saw lalu aku ucapkan salam. Nabi saw: Auf? Ya, benar. Nabi saw bersabda: Masuklah. Semua atau aku sendiri? Nabi saw menjawab: Masuklah semua. Nabi saw bersabda : Wahai Auf, hitung ada enam tanda Kiamat. pertama, kematianku. Kalimat Nabi saw ini membuatku menangis sehingga Nabi saw membujukku untuk diam. Aku lalu mengira: Nabi saw bersabda: yang pertama Penaklukan Baitul Maqdis: yang kedua Kematian yang akan meragut umatku dengan cepat seperti wabak kematian kambing. yang ketiga Konflik dahsyat yang menimpa umatku. yang keempat harta melonjak tinggi nilainya hingga seseorang diberi 100 dinar masih belum puas. yang kelima. Berlaku gencatan senjata antara kalian dengan Bani Ashfar (bangsa perang), lalu mereka menyokong kalian dengan 80 destinasi. Apa maksud tujuan? Nabi saw bersabda: Maksudnya panji. pada tiap-tiap panji terdiri daripada 12,000 askar. Benteng umat Islam pada masa itu di wilayah yang disebut Ghauthah, kawasan sekitar bandar Damsyik. “(HR. Imam Ahmad)

Dari analisis hadis di atas maka perdamaian dengan Rum merupakan keamanan yang memang sudah di nubuatkan oleh Rasulullah. Dan hal ini di benarkan dalam Islam selama kaum muslimin tidak menjadikan mereka sebagai sekutunya. Kerana sifat perdamaian itu hanya sementara. Dalam nubuat hadist diatas setelah kaum muslimin berdamai dengan Rum kemudian berjaya menakluk musuh bersama iaitu Rejim Syria Bashar Asad. kemudian Rum mengkhianati mereka cuba merampas revolusi tersebut dan mengatakan merekahlah yang lebih unggul dalam peperangan dan mereka yang berhak mendapat kemenangan. Para mujahidin tidak boleh menerimanya kerana kenyataannya yang paling berperanan di lapangan adalah kaum muslimin seperti Daulah Islam Iraq dan Syam, Ahrar Syam, Jubhah al-Nusrah dan lain-lain.

Maka berdasarkan nubuat di atas selepas Bashar Assad tumbang kaum muslimin akan berperang lagi dengan bangsa Rum iaitu Eropah. Kemudian mereka bersekutu dengan lapan puluh negara untuk memerangi mujahidin, tiap-tiap negara terdiri dari 12.000 pasukan. Inilah perang yang paling dasyat yang berlaku di akhir zaman sehingga dalam hadis di jelaskan perang tersebut di kenal dengan al-malhamah al-Kubra. Rasulullah telah menjelaskan bahawa peperangan terdahsyat di akhir zaman pusat kepemimpinan kaum muslimin berada di Damsyik. Rasulullah saw bersabda: “Pusat kepimpinan kaum Muslimin pada hari peperangan yang paling besar adalah di sebuah negeri yang bernama Ghuthah, yang mana di negeri itu terdapat sebuah kota yang bernama Damsyik (Damsyik). Ia merupakan tempat tinggal yang terbaik bagi kaum Muslimin pada waktu itu . “(HR. Ahmad dan Abu Dawud)

Dari Watsilah bin al Asqaa, berkata, Aku mendengar Rasulullah berkata kepada Huzaifah bin al Yaman dan Mu’adz bin Jabal yang sedang meminta pendapat beliau mengenai tempat tinggal. Maka, beliau mengisyaratkan ke arah Syam. Mereka berdua kembali bertanya kepada baginda. [Dan] baginda mengisyaratkan ke arah Syam. Baginda bersabda:
عليكم بالشام فإنها صفوة بلاد الله يسكنها خيرته من خلقه ..

“Tinggalah kamu di Syam. Sesungguhnya ia merupakan negeri pilihan Allah, dihuni oleh makhluk pilihan-Nya”.

Pembebasan Al-Aqsa bermula dari pembebasan Syria.

Perlu diketahui pada masa lampau bumi Syam meliputi Syria, Palestin, Jordan dan Lebanon. Syam merupakan benteng ummat Islam ketika berlakunya malhamah kubro (perang dahsyat akhir zaman)

Seorang Ustaz Imtihan Syafi’i Lc. selaku Hilal Ahmar Society Indonesia (HASI) menjelaskan bahawa peperangan yang berlaku di Syria adalah tidak sebahagian dari Nubuwat Akhir zaman. tapi suatu ketika ia bertanya kepada salah satu syekh di Syria DR. Abdullah Ghoni. yang juga merupakan seorang ahli hadis bahawa peperangan yang berlaku di Syria adalah sebuah muqodimah dimana awal pintu gerbang dari Nubuwat Perang akhir Zaman.

Wahai saudara-saudariku bangunlah dari tidur panjangmu, songsonglah perjuangan ini demi tegaknya Peradaban Mulia. Jangan memandang remeh persoalan huru-hara di bumi syam hari ini persiapkanlah apa yang boleh untuk dipersiapkan baik harta maupun yang lainnya, lebih khusus lagi doa buat saudara-saudara kita seiman yang hari ini tertindas. Wallahu a’lam bissawab.

sumber:apaceritatv.com

(Video) Berikut Penjelasan UAI..Bolehkah Kahwin Dengan KHUNSA? – Ustaz Azhar Idrus..JOM SHARE!!!

(Video) Berikut Penjelasan UAI..Bolehkah Kahwin Dengan KHUNSA? – Ustaz Azhar Idrus

gambar hiasan

KHUNSA, berasal daripada perkataan Arab yang bererti lembut.

Menurut Kamus Dewan, pengertiannya ialah orang yang mempunyai dua alat kelamin.

Golongan istimewa ini Allah ciptakan sebagai sebahagian bukti kekuasaan Allah. Mereka mempunyai ciri fizikal dan naluri istimewa sejak lahir.

Dari segi fiqh Islam, golongan khunsa terbahagi kepada dua iaitu khunsa musykil iaitu khunsa yang diragui dan khunsa ghair musykil atau khunsa yang tidak diragui.

Khunsa musykil adalah khunsa yang tidak langsung dapat dipastikan jantinanya kerana mereka dilahirkan tanpa sebarang alat kelamin dan hanya punyai alat untuk membuang air kecil.

Khunsa ghair musykil pula, dapat dipastikan keterampilan mereka sama ada menjurus kepada perempuan atau lelaki melalui tanda-tanda fizikal atau dipastikan jantina secara klinikal.

Harus dari sudut hukum syarak bagi khunsa ghair musykil berkahwin tetapi haram bagi khunsa musykil untuk berkahwin.

Dalam bahasa Inggeris, khunsa disebut sebagai hermaphrodite. Jumhur ulama menetapkan mereka bersolat Jumaat pada saf ketiga iaitu selepas saf kanak-kanak lelaki dan di hadapan perempuan.

Ini bukan diskriminasi tetapi peraturan dalam Islam. Samalah juga apabila Islam menetapkan saf perempuan paling belakang, ianya bukan bermakna Islam mendiskriminasikan perempuan.

Dalam solat, Imam yang paling hadapan bertanggungjawab dalam sah batalnya solat itu. Lelaki pula adalah golongan yang paling bertanggungjawab di hadapan Allah SWT nanti.

Khunsa diletakkan di barisan ketiga, melambangkan tanggungjawab mereka yang ringan berbanding lelaki bukan khunsa.

Di atas, kami sertakan satu video penerangan tentang khunsa oleh Ustaz Azhar Idrus.

Islam menerima golongan khunsa musykil (mempunyai dua jantina), bagaimanapun menolak golongan yang mengamalkan gay dan lesbian yang jelas sekali haram di sisi agama.

Imam Besar Masjid Negara, Tan Sri Syaikh Ismail Muhammad berkata, golongan khunsa musykil tidak meminta dilahirkan begitu kerana ia merupakan kejadian ALLAH buat mereka.

IMAM BESAR MASJID NEGARA, TAN SRI SYAIKH ISMAIL MUHAMMAD.

Justeru, tidak ada halangan untuk mereka memilih jantina mana mereka lebih cenderung selepas tempoh masa tertentu atau boleh dibuktikan secara klinikal.

“Kita akan lihat yang mana lebih berfungsi, dan sekiranya mereka ingin membuang salah satu jantina tersebut, ia adalah dibolehkan untuk tujuan kemudahan.

“Apa pun, mereka hendaklah mendapatkan nasihat pakar terlebih dahulu,†katanya.

Katanya, perkara ini amat serius, di mana pembahagian harta pusaka juga diambil kira mengikut jantina mana yang lebih dominan.

Menurutnya dalam mengatasi perkara ini, ibu bapa memainkan peranan penting dalam menentukan jantina anak mereka yang mempunyai masalah sebegini.

“Ibu bapa harus memberi penekanan kepada anak mereka. Sekiranya mereka lebih cenderung kepada lelaki, maka lakukan mereka sebagai seorang lelaki. Begitu juga sebaliknya,†katanya.

Namun begitu, Islam melarang sama sekali bagi golongan yang sememangnya dilahirkan sebagai lelaki contohnya, mengubah kejadian tersebut dengan melakukan pembedahan atau berpakaian seperti perempuan di samping menjalinkan hubungan sejenis.

“ALLAH melarang kita mengubah kejadian-Nya seperti terdapat dalam Al-Quran, Surah An-Nisa, ayat 119 menyebut, mereka yang mengubah kejadian ALLAH samalah perbuatannya seperti syaitan. Malah bagi mereka yang melakukan hubungan sejenis, ia sama sekali menyalahi fitrah manusia juga makhluk ALLAH lain.

Advertise@Tv.ceramah

sumber:semasapost.com

Saintis NASA Temui Planet NERAKA. Apa Yg Ditemui Di Permukaannya Lebih MENGEJUTKAN

Saintis NASA Temui Planet NERAKA. Apa Yg Ditemui Di Permukaannya Lebih MENGEJUTKAN


Neraka adalah satu tempat yang sangat mengerikan dan semua orang pun tak nak pergi ke neraka kan. Terkini NASA telah temui sebuah planet yang sifatnya hampir sama dengan neraka. Perincian ada di bawah.

PLANET DILIPUTI LAVA PANAS
Sekadar informasi, saintis di California dengan menggunakan teleskop angkasa NASA pakar astronomi berjaya menemui sebuah planet “neraka ‘yang bersaiz kecil.

Planet neraka itu mempunyai permukaan yang dilitupi oleh lava cair. Dipetik dari skymania, Sabtu (20/7/2012), planet baru yang diberi label UCF-1.01 terletak di 33 tahun cahaya di kumpulan-kumpulan Leo. Dengan demikian planet tersebut menjadi objek yang paling dekat ditemui di luar sistem suria kita. UCF-1.01 ditemui secara tidak sengaja oleh pasukan antarabangsa yang menggunakan balai cerap Spitzer.

Salah seorang saintis tersebut, Kevin Stevenson dari University of Central Florida mengatakan, “Saya melihat objek kecil yang samar dalam cahaya bintang dan saya ingin mengetahui objek tersebut. Saya tahu jika isyarat-isyarat itu berkala boleh dikatakan bahawa itu adalah sebuah planet yang tidak dikenali.”

Sementara itu, Profesor Joseph Harrington dan mahasiswa Nate Nafsu, yang merupakan sebahagian daripada UCF, melakukan pengamatan ratusan jam dari data yang dikumpulkan Spitzer, wahana Deep Impact, teleskop VLT di Chile serta Teleskop yang berada di Kanada, Perancis, dan Hawaii.

SIFAT ASAS PLANET “NERAKA”
Dari pengamatan tersebut mereka mencari gambaran yang lebih terperinci mengenai keadaan planet tersebut. Mengikut kiraan lebar planet sekira 5.200 batu (8.400 km) dan mengorbit dekat dengan bintang induknya planet tersebut berputar mengelilingi orbitnya hanya 1.4 dari putaran bumi. Kemudian suhu di planet tersebut mencapai 600 celcius.

sumber:viralgempak.com

10 NASIHAT APABILA SUDAH MEMASUKI USIA 50 TAHUN

10 NASIHAT APABILA SUDAH MEMASUKI USIA 50 TAHUN

GAMBAR SEKADAR HIASAN

Mencecah usia 50 tahun, anda akan memasuki fasa usia tua atau warga emas. Berada pada separuh abad, mungkin juga tahap saki baki usia maka setiap waktu dalam fasa ini seharusnya digunakan dengan bermanfaat.
Berikut adalah beberapa nasihat berguna daripada Pakar Runding Obstetriks dan Ginekologi (O&G), Profesor Dr. Harlina Siraj untuk yang bakal atau sudah memasuki usia 50 tahun. Bukan tentang kesihatan tapi hidup secara keseluruhannya.

1. Masa mengumpul harta sudah habis.
Fokus sekarang untuk gembirakan orang lain. Sekarang bukan masa untuk cari harta saja.

2. Jangan tinggalkan apa-apa untuk anak-anak.
Mereka perlu usaha dan cari sendiri . Rancang bagaimana belanjakan duit simpanan. Anda patut gembira kan hidup anda dan ganti apa yang tak dapat buat sebelum ini. Kalau mampu pergilah melancong. Jangan tinggalkan apa-apa kepada anak-anak yang boleh buatkan anak-anak bergaduh. Dengan meninggalkan sesuatu akan bawa masalah bila anda sudah tiada nanti.

3. Buat kerja jangan bertangguh
Lakukan pada saat ini dan sekarang, bukan semalam dan esok. Hanya hari ini sahaja yang anda boleh kawal. Semalam telah pergi dan esok mungkin takkan berlaku.

4. Didiklah anak cucu dengan agama
Bergembira dengan cucu-cucu (jika ada) tapi jangan jadi “full time baby sitter”. Itu bukan tanggungjawab anda untuk jaga mereka. Jangan rasa bersalah kerana tidak menjaga anak sesiapapun termasuk cucu sendiri. Tanggung jawab anda adalah terhadap anak-anak anda. Selepas mereka dewasa dan menjadi ibu bapa tugas awak telah tamat. Biarkan anak-anak anda sendiri yang jaga anak-anak mereka.

5. Kalau sakit bersabarlah
Terimalah sakit dan lain-lain kelemahan fizikal. Ia adalah sebahagian daripada proses meningkatnya umur. Bersyukur dengan keupayaan kesihatan yang anda ada.

6. Dunia bukan tempat kamu dapat apa yang kamu hendak
Kenali siapa diri anda dan apa yang anda ada sekarang. Jika anda tidak mendapat apa yang anda mahu, ketahuilah itu semua sudah terlambat.

7. Bersamalah dengan mereka yang ikhlas menyayangi anda
Berbahagialah dengan pasangan anda, anak-cucu dan sahabat-sahabat anda. Merekalah yang betul-betul sayangkan anda, sayang anda seadanya.

8. Berlapang dada
Memaafkan dan terima kemaafan. Maafkan diri sendiri dan orang lain. Lapangkan minda dan hati.

9. Segeralah membina akhirat anda.
Berkawanlah dengan kematian. Ia kitaran semula jadi dalam kehidupan. Jangan takut akan ia. Kematian ialah permulaan hidup yg lebih baik. Jadi bersedialah! Bukan untuk mati tetapi untuk bertemu Yang Maha Esa Allah Swt.

10. Bayangkanlah kegembiraan hidup di syurga yang kekal.
Hiduplah dengan aman bersama Yang Maha Esa. Untuk Dialah yang anda ada setelah anda meninggalkan dunia ini.

Petikan:
PROFESSOR DR. HARLINA SHIRAJ.

sumber:www.islamituindah.com.my

Didiklah Anak Sebagai ‘Hamba’ Dari Sekarang Supaya Kelak Tidak Menjadi ‘Tuan’

Didiklah Anak Sebagai ‘Hamba’ Dari Sekarang Supaya Kelak Tidak Menjadi ‘Tuan’

Didik anak sebagai ‘hamba’. Tajuk memang nampak seperti tidak berperikemanusiaan, tapi itulah hakikat mendidik anak zaman sekarang.

Mungkin tak ramai setuju dengan kenyataan ini. Terutama ibu bapa yang melihat bahawa anak tersebut perlu dicurah kasih sayang bak menatang minyak yang penuh.

Pernah tak anda melihat senario di mana si ibu sibuk membuat kerja-kerja di rumah, seperti membasuh, mengemop lantai, memasak malah mengemas bilik si anak. Walhal, si ibu ada dua tiga orang anak dara yang duduk bersenang lenang di depan TV, atau mengadap smartphone atau berchating depan laptop?

Nah .. apabila disuruh untuk tolong …. terus merungut, tak reti, malas dan ada yang buat cincai-cincai sebab terpaksa. Lagi teruk, ada yang angkat kaki .. merajuk dan tarik muka .. hanya kerana meminta untuk tutup air jerangan di dapur. Uhh .. kepala digeleng sepuluh kali pun tak jadi apa… hurmmm..

Tak kurang juga anak lelaki, mana mahu nak buat kerja-kerja yang selalu dilakukan oleh perempuan? Hilanglah macho .. rasa macam kelakian kena sagat kat atas tar jalanraya .. erkk.

Anak Jadi ‘Raja’ Sebagai Berleluasa

Budaya anak menjadi raja semakin berleluasa sekarang. Sebab apa?. Sebab mereka tidak dididik menjadi ‘hamba’ sejak dari kecil. Ramai pasangan ibu bapa yang terlalu manjakan anak. Kehendak anak semua dituruti.

Mereka tidak diajar untuk mengerti kesusahan dan kepayahan ibu bapa mereka. Ya ibu bapa kaya berharta .. tapi nak sampai berjaya begitu .. bukan mudah. Ada anak-anak ni ambil tahu?

Bila ada beritahu .. jangan manjakan anak. Ini alasan mereka …

“Kesian anak tu kecik lagi..”

“Tengok Timah tu, nak dera anak ke apa?”

“Ish, janganlah bagi budak tu buat, dah jadi macam orang gaji je..”

Jika beginilah alasannya, bersiap sedialah untuk menjadi “hamba” kepada anak sampai ke tua?

Bukan itu sahaja…

Ada anak yang dah kahwin beranak pinak pun masih menyusahkan mak pak. Benda ni berlaku, dan saya sendiri dah banyak kali lihat dengan mata kepala sendiri.

Betul. Ini terjadi dalam dunia masa kini .. baju laki bini anak beranak si emak yang basuh. Umur dah lebih 30 tahun kot …nak makan pun mak yang masak…

Anak yang tidak dididik dengan kesusahan kerja sedari kecil, mereka akan kekok untuk melakukannya bila sudah jadi dewasa. Kalau buatpun, tak ikhlas dan hanya lakukan secara terpaksa. Mereka akan buat hanya bila disuruh.

Saya bukan mahu para ibu bapa untuk dera anak. Dalam Islam sendiri pun ada cara didik anak ini. Guna sahaja tip dan panduan yang telah Nabi Muhammad S.A.W sarankan.

Ibu bapa harus sedar, bermula dari anak berumur 2 tahun, mereka perlu dipupuk dan dididik supaya menjadi ‘hamba’. Arah mereka lakukan sesuatu, paksa mereka. Jangan terlalu lembut hati.

Usah terlalu kasihankan anak

Jangan terlalu memanjakan anak

Ajar mereka erti susah payah sejak kecil

Ajar mereka tentang kerja rumah

Ajar mereka erti kehidupan

Pupuk kesedaran dalam diri mereka

Ajar anak perempuan kerja-kerja mengemas, memasak, mencuci rumah dan segala macam kerja rumah.

Didik anak perempuan mengenai kebersihan, terutama kebersihan diri.

Anak lelaki kena biasakan mereka untuk ringan tulang.

Ajar juga anak lelaki untuk membuat kerja-kerja seperti bertukang, betulkan paip air, siram pokok dan macam-macam lagi.

Kalau boleh, ajar juga perkara yang anak perempuan buat seperti memasak. Tak ada salah, malah nanti akan jadi satu bonus sebagai seorang lelaki dewasa.

Anak kita, acuan kita. Ajari dan didik mereka dengan kasih sayang tapi perlu tegas dan pastikan mereka ikut arahan.

Biar dididik sebagai hamba, jangan bila dah besar jadi raja. Dan paling ditakuti, bertukar menjadi anak derhaka, yang dimurkai oleh Allah S.W.T

Kisah Sejarah Allah Menciptakan Babi Di Zaman Nabi Nuh A.S…

Kisah Sejarah Allah Menciptakan Babi Di Zaman Nabi Nuh A.S…

Gambar hiasan
[sumber : boombastis.com]

Kisah asal mula diciptakan nya babi dan tikus, ini kami ambil dari sebuah buku yang berjudul “Kisah Penciptaan & Tokoh-Tokoh Sepanjang Zaman” yang merupakan karya tulisan Syaikh Muhammad Bin Ahmad Bin Iyas.

Diriwayat, ketika kotoran binatang telah memenuhhi bahtera Nabi Nuh a.s, para penumpang bahtera mengadukan nya kepada Nabi Nuh. Atas pengaduan itu, Allah memberi wahyu kepada Nuh a.s. agar memeras ekor gajah.

Setelah dia memeras-meras nya, dari sana muncul babi jantan dan babi betina yang kemudian memakan kotoran-kotoran yang menumpuk di bahtera. Kemudian ketika babi itu bersin, dari bersin nya Allah menciptakan tikus jantan dan tikus betina. Keduanya berkembang biak dan kawanan tikus itu mulai menggit merosakkan kayu-kayu di bahtera.

Hal itu diadukan oleh penghuni bahtera. Atas pengaduan itu, Nuh menerjunkan kawanan kucing berbuntut untuk menguasai kawanan tikus. Kawanan kucing memangsa tikus dengan cepat hingga memusnahkan tikus yang terakhir. Dan sejak saat itu terjadilah permusuhan antara kucing dan tikus.

Ini pula adalah kisah yang diceritakan dengan lebih jelas bagaimana Allah menciptakan babi,tikus dan kucing semasa zaman Nabi Nuh A.S,

Didalam sebuah kisah diceritakan bahwa ketika kapal Nabi Nuh masih berada diatas air ketika banjir besar. Kapal masih berlayar diatas air tanpa mengetahui kemana arah untuk dituju. Kerana tujuan semata hanya untuk menyelamatkan diri dari bencana air banjir tersebut. Malangnya, segala kotoran yang dibuang oleh para binatang membuat keadaan dikapal menjadi tambah tidak selesa. Sehingga banyak menimbulkan penyakit bagi anak kapal yang tinggal didalamnya. Nabi Nuh hanya melihat dan diam dan menyerahkan urusan ini kepada Allah SWT. Nabi Nuh lalu bermohon agar dibukakan jalan keluar dari permasalahan ini.

Maka Malaikat Jibril menemui Nabi Nuh dan memerintahkannya untuk mengusap dahi seekor gajah. Setelah arahan itu disampaikan maka Nabi Nuh AS mengusap dahi seekor gajah yang ada didepannya. Atas Kuasa Allah SWT maka keluarlah sepasang babi dari belalai gajah yang diusapkannya. Semua anak kapal yang menyaksikan tampak keheranan dengan peristiwa ajaib tersebut. Maka babilah yang akan menyapu bersih seluruh kotoran yang ada dikapal tersebut. Karena demikian itu adalah makanannya. Tampak Nabi Nuh lega masalah yang dihadapinya selesai.

Malangnya,iblis telah menyusup didalam kapal bahtera yang dihuni oleh Nabi Nuh dan para pengikutnya. Lantas iblis membuat onar didalam kapal. Dia mengusapkan bagian belakang tubuh babi tersebut, lalu muncullah dari hidung babi tersebut sepasang tikus. Tikus tersebut menggigit-gigit papan papan dan barang-barang yang ada didalam kapal.

“Dari mana sebab datangnya semua ini, sehingga semua barang-barang yang ada dikapal habis dan rosak” ucap Nabi Nuh keheranan. Maka Jibril mendatangi beliau dan memberitahukannya, bahwa yang melakukan ini semua adalah akibat iblis. Lantas Jibril menyampaikan kepada Nabi Nuh agar mengusap bagian belakang tubuh harimau. Maka Nabi Nuh mengusap bagian belakang tubuh harimau. Ketika Nabi Nuh mengusapnya maka keluarlah sepasang kucing yang kemudian segera memburu tikus yang ada didalam kapal.

Begitulah Sejarah penciptaan babi, kucing dan tikus dibumi

sumber:ceritakembor.com