Kejap-kejap kencing,ingatkan sebab banyak minum air,rupa-rupanya kena kanser ovari

Kejap-kejap kencing,ingatkan sebab banyak minum air,rupa-rupanya kena kanser ovari

Ramai yang bertanya pada saya, macam mana mula-mula saya tahu yang saya ada cyst. Apa tanda-tanda cyst, dan apa tindakan saya. Saya rasa terpanggil untuk berkongsi pengalaman saya untuk rakan-rakan yang bertanya, mana tahu dapat membantu awak, rakan-rakan, atau saudara mara yang senasib seperti saya sebelum terlambat.

– Saya kerap mengalami sakit perut di bahagian bawah. Tidak la setiap hari tetapi agak kerap juga. Kadang kala, perut terasa kejang dan rasa mencucuk. Sakit sangat. Kadang pula, rasa sakitnya seperti senggugut yang berpanjangan.

– Saya kerap membuang air 10-15 kali sehari walaupun saya tidak minum air. Stress ya amat kalau pergi holiday atau berjalan2. Kalau lepas minum air segelas, dalam masa 5 minit confirm akan pergi toilet then 5 minit kemudian akan ke toilet lagi. Bayangkanlah penderitaan ini. Ini kerana cyst semakin membesar dan kedudukan ovari (cyst) berada di sebelah pundi kencing je.

– Kadang-kadang sakit semasa hubungan kelamin. Sakit yang teramat sangat di tempat kedudukan cyst. Ini kerana faktor pengembangan dan pengecutan otot dikawasan rahim dan sistem peranakan sewaktu hubungan kelamin.

– Perut semakin membuncit dari hari ke sehari seperti wanita mengandung (macam 4 bulan). Ia tak sakit kerana dalam perut mengandungi air, doktor kata cyst tu yang keluarkan air tersebut.

– Selepas makan, perut mengeras dan terasa penuh.

– Kadang-kadang pening kepala tapi tak selalu.

– Semasa baring, bila tiba perut kejang, kadang-kadang ketulan cyst tu timbul pada perut. Saya boleh nampak kedudukan cyst tu dgn mata sendiri. Bila disentuh, tekan tempat ketulan cyst tu memang rasa keras, seram pulak tapi tak bagitahu dengan sesiapa sebab takut.

Itu tanda-tanda cyst yang saya alami, period saya regular, untuk orang lain saya tak pasti kerana hormon badan kita berbeza. Doktor cakap dengan saya, setiap wanita memang ada cyst, ia bergantung pada ‘dia’ aktif atau tidak je.

Apa tindakan saya? Sudah tentu takut dan risau lihat perut sendiri membuncit seperti wanita mengandung. Okay, saya tulis ikut turutan beserta kosnya sekali sebab ramai yang bertanya dan nak tahu harga (hospital swasta) ye. Jika hospital kerajaan pastinya murah tapi lambat (ikut pengalaman cerita orang).

1 – 14.2.2018
Saya pergi ke klinik sakit puan. Doktor Indian tu buat ultrasound tengok apa yang ada dalam perut. Doktor cakap tak nampak pun cyst tu. Dia cakap perut saya banyak air then terus dia cakap air dalam perut awak ni mungkin air kanser. Tergamam sebentar dengar kata-kata doktor tu (dapat gambar scan dalam perut, bayaran RM60).

2 – 14.2.2018
Tak puas hati dgn result klinik pertama, call kakak ipar (doktor) then bagitahu masalah saya, dia suruh saya pergi ke klinik dia. Jauh jugak la dengan rumah. Then buat ultrasound lagi, ok kali ni memang nampak biji ketulan tu (mass) kat ovari kiri. Ukuran 6cm. Blur kejap dan mata terkebil-kebil. Then kakak ipar buatkan surat ke Hospital Pantai untuk buat ujian CT Scan (dapat gambar dalam perut. Bayaran sebab kakak ipar).

3 – 15.2.2018
Pergi Hospital Pantai (private) buat CT Scan abdomen dan pelvic. Result dia sangat tepat 100% dan terus dapat result masa tu juga. (bayaran RM1110.45).

4 – 15.2.2018
Pergi semula klinik kakak ipar bawa result CT Scan, kakak ipar explain la dari result tu. Dia kata ukuran cyst saya 11.6cm x 11.2cm x 6.7cm. Pucat terus muka yang tak berapa nak cerah ni. Then kakak ipar cakap, “Hety, ini bukan main-main tau, Kak M*** akan buat surat ke Pakar KPJ Johor dan Hety kena bedah segera sebab ketulan (mass) tu besar. Ia merbahaya. Ia akan membesar dan terus membesar.” Ok seram (bayaran free sebab kakak ipar).

– 5. 20.2.2018
Pergi jumpa doktor Pakar Gynaecology di KPJ Johor Bahru, bawa surat yang kakak ipar tulis tu. Doktor Lim terus buat ultrasound kat perut dan dia sangat terkejut dengn kandungan air yang ada dalam perut. Doktor kata banyaknya air. Doktor Lim kata air dalam perut saya ni ‘cancer’ ok sekali lagi saya dengar perkataan ‘cancer’ tu. Doktor buat pap smear dan buat ujian darah CA 125. (bayaran RM1024.50).

– 6. 21.2.2018
Appoinment lagi dgn doktor Lim di KPJ Johor, ambik result darah CA 125 yang buat semalam. Ok nak bagitau, kalau darah ada cancer, jumlah dia 125ml dan result yang sy dapat jumlah dia 721ml, sangat tinggi okeh. Sekali lagi doktor cakap “adik, jumlah darah awak ni tinggi, ini cancer. Automatik air mata mengalir then buat ujian air dalam perut pula. Doktor cucuk hidup-hidup pada perut saya pakai jarum yang besar dan tebal, sangat sakit. Air dalam perut pun dikeluarkan sikit untuk dibawa ke makmal untuk ujian. Air dalam perut warna merah, sekali lagi doktor kata air warna merah tu air cancer (bayaran RM951.25)

– 7. 26.2.2018
Appoinment lagi, perbincangan dengan doktor. Doktor kata cyst saya ni merbahaya, kena buang kedua-dua ovari kanan kiri dan rahim. Doktor cakap lagi, kesan-kesan selepas buang rahim, saya tak boleh melahirkan anak lagi, saya akan manopous, tulang saya akan cepat reput, saya kena makan ubat hormon seumur hidup saya. Saya sign surat persetujuan bedah buang ovari dan rahim dalam keadaan lemah longlai. Saya akur dan redha demi keselamatan diri. Ya Allah.. berikanlah kekuatan pada diriku. Keluar dari bilik doktor, call family dan kawan terdekat, menangis dan terus menangis. Malamnya tidur di Hospital KPJ Johor (minum air yang rasanya payau masin untuk buang najis) doktor nak perut kita kosong tiada sebarang najis masa bedah esok pagi (tiada bayaran)

– 8. 27.2.2018-1.3.2018
Operation saya ni major operation, 27.2.2018, pukul 8 pagi doktor cucuk kat pergelangan tangan, then saya hirup asap apa entah nama dia, terus tak sedarkan diri. Sedar-sedar, dengar suara jururawat sambil tepuk-tepuk badan “adik, pembedahan dah siap ye”. Lepas sedar je terus rasa sakit ya amat. Malam pertama tu 4 kali juga jururawat cucuk tahan sakit. 1.3.2018 discharge. (bayaran RM17,864)

Ini adalah pengalaman saya sendiri. Proses jumpa doktor pada 14.2.2018 sehingga hari pembedahan 27.2.2018 adalah satu jangka masa yang sangat cepat. Saya bersyukur dan yakin, Allah telah mempermudahkan urusan saya. Pembedahan pun dah selamat dijalankan.

Sekarang ni saya dalam berpantang dan proses pemulihan seperti wanita yg lepas bersalin ceasor.. batuk dan bersin? Sakit.

Sesungguhnya saya memang tidak menjangka perkara ini akan berlaku pada diri saya. Ovarian Cyst adalah kejadian yang kerap berlaku dikalangan wanita, tidak kira umur dan kebanyakkannya wanita tidak menyedari yang mereka mengalaminya kerana ia jarang memberikan simptom.

Saya harap, dengan perkongsian saya ini, dapat memberi kesedaran kepada kaum wanita untuk segera berjumpa doktor jika ada simptom seperti saya. Apa-apa hal, pergi jumpa doktor dahulu, jangan pandai-pandai makan supplement tanpa nasihat doktor. Bukan apa, dikhuatiri anda penghidap kanser. Tup-tup, kanser tahap 3-4, kan seram tu. Jika tiada kanser, syukurlah. Ke Hospital kerajaan atau hospital swasta terpulang anda, yang penting jangan takut berjumpa doktor.

Sumber : suaramedia.org

Inilah Tanda Sakit Pada Badan Yang Ramai Abaikan Sehingga Membawa Maut!

Inilah Tanda Sakit Pada Badan Yang Ramai Abaikan Sehingga Membawa Maut!

Tanda-tanda sakit di badan memberi beberapa maksud tertentu. Kebanyakan orang salah faham akan perkara ini. Bacalah keterangan di bawah supaya anda memahaminya. Info di bawah ini antara info yang terbaik.Tanda-tanda sakit yang selalu kita rasakan berhubung kait dengan fungsi badan yang lain.

Bacalah untuk menilai sejauh mana kesihatan diri anda kerana informasi ini cukup bagus sebagai bahan rujukkan. Apa apa pun, kalau ada masalah dengan tubuh badan cepat-cepat lah pergi ke klinik atau hospital walaupun sakit hanya datang sekejap saja kerana mungkin dengan datang sekejap adalah untuk memberi clue/hint yang kita ni sebenar nya sakit.

1. Sakit di bahagian bahu.

-Menandakan saluran darah telah menjadi keras dan fungsi metabolisme tidak seimbang.

2. Kebas tangan :

-Pengaliran darah di bahagian atas badan tidak lancar.

3. Kebas tangan kiri dan lengan :

-Tanda-tanda lemah atau sakit jantung.

Jika rasa kebas menjadi sakit di bahagian lengan dan kekal di sana, ini menandakan serangan sakit jantung mungkin berlaku.

4. Kebas kaki :

-Pengaliran darah di bahagian bawah badan tidak lancar.

5. Sakit tapak kaki :

-Menandakan buah pinggang lemah.

Biasanya disebabkan oleh kekurangan senaman dan duduk terlalu lama.

6. Sakit tumit kaki :

-Menunjukkan kelemahan fungsi alat kelamin.

7. Rasa panas di tapak kaki :

– Penyeimbangan fungsi buah pinggang akibat lemah tenaga batin.

8. Gatal di celah-celah jari kaki :

– Menunjukkan tanda awal penyakit kaki busuk (Hong Kong Foot).

TANDA-TANDA DALAMAN KEPALA

Secara amnya, segala tindak balas yang berlaku di bahagian kepala mempunyai kaitan dengan sistem pengaliran darah, jantung dan saraf otak.

1. Pening / sakit di bahagian depan kepala :

-Menandakan sakit tekanan jiwa (neurosis) akibat bebanan mental dan banyak berfikir.

2. Pening /sakit di bahagian belakang kepala

-Bahagian atas : Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi.

-Bahagian bawah (tengkuk). :Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi atau tekanan darah.

3. Sakit kepala dan rasa gas keluar dari telinga :

-Menandakan penyakit migrain.

4. Bisul terjadi di kepala:

-Tanda pembuangan toksin sedang berlaku. Kadang-kadang dikaitkan dengan penyakit migrain.

5. Rasa pening yang memusing

– Tanda kurang darah atau pengaliran darah tidak lancar.

6. Mulut / kerongkong / lidah loya / muntah.

-Tanda penyakit lelah. Pembuangan bahan toksik dari bahagian perut.

7. Muntah darah

-Darah merah :

Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian kerongkong dan

– Darah hitam:

Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian perut; misalnya penyakit ulser.

8. Lidah rasa tegang dan pendek :

-Tanda sakit jantung.

9. Keluar air liur yang pekat :

-Proses pembuangan toksin dari kerongkong akibat jangkitan kuman

BUANG AIR KECIL

1. Kerap kencing :

-Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran

2. Air kencing berkapur :

-Menunjukkan penyakit batu karang dalam buah pinggang.

3. Air kencing berminyak :

– Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran berlemak.

4. Air kencing pekat berwarna coklat :

– Menandakan proses pembuangan toksin sedang berlaku.

5. Air kencing berdarah :

-Penyakit batu karang atau buah pinggang luka.

BUANG AIR BESAR

1. Cirit -birit / kerap buang air besar :

-Membersihkan kotoran/keracunan dari usus besar

. Cirit-birit dengan serta merta selepas memakan RG, menandakan penyakit barah di bahagian usus besar.

2. Sembelit:

-Membersihkan toksin dari usus kecil.

3. Najis berdarah

– Darah merah : Masalah penyakit buasir atau barah di bahagian usus.

– Darah hitam: Masalah penyakit ulser perut.

4. Najis berwarna hitam :

– Menunjukkan proses pembuangan toksin di bahagian usus sedang berlaku.

SAKIT PADA TUBUH BADAN

Secara amnya, segala kesakitan badan adalah disebabkan saluran darah.

1. Sakit menyucuk :

– Proses menyeimbangkan urat saraf.

2. Sakit sengal:

– Menandakan luka di dalam badan.

3. Sakit menyentap:

– Proses menyeimbangkan urat saraf yang berkaitan dengan organ-organ badan.

4. Sakit menegang :

– Proses melancarkan pengaliran darah.

5. Badan terasa berat/ malas/ lenguh:

-Badan mengandungi asid yang berlebihan. Proses penyeimbangan

6. Badan terasa panas:

-Badan mengandungi asid yang berlebihan. Ini menandakan badan memerlukan banyak air untuk menjalankan proses pembuangan toksin.

7. Badan terasa ringan :

– Menandakan badan segar dan proses awet muda sedang berlaku.

TANDA PADA EMOSI:

Perubahan emosi secara tiba-tiba biasanya memang kelihatan pelik dan kadang kala menganggu tumpuan kita menjalani kehidupan seharian terutama sekali ketika bekerja atau memandu.

1. Rasa takut mengejut.

– Lemah fungsi buah pinggang. Tenaga batin lemah.

2. Cepat naik darah / marah :

– Fungsi hati lemah. Tekanan darah tinggi.

3. Rasa bimbang dan takut :

-Sistem paru-paru yang lemah.

4. Rasa seronok atau bimbang tanpa sebab :

– Sistem jantung yang lemah.

– Sistem saraf otak yang lemah.

– Masalah pengaliran darah.
Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. TQ
Sumber: petuaibu

Sumber: semasapost.com

Tolonglah Berhenti Letak Bedak Talkum Di Muka Dan Kemaluan Anak Jika Sayangkan Anak ..JOM SHARE…

Tolonglah Berhenti Letak Bedak Talkum Di Muka Dan Kemaluan Anak Jika Sayangkan Anak 

Pasti setiap ibu sudah biasa menggunakan bedak bayi kepada anak-anak. Bukan sahaja wangi, namun untuk mengelakkan gatal serta alergi kulit yang lain. Disapunya bedak tersebut penuh ke muka anak atau bahagian tubuh lain. Bila sudah dibesarkan dengan bedak, jadi susah untuk buang tanggapan ada bahaya yang menanti pada bedak talkum yang biasa digunakan.

Benarkah begitu? Sebagai pengguna anda seharusnya prihatin, bukan tidak boleh menggunakannya langsung, tapi ada cara dan tekniknya untuk pakai. Namun untuk selamat, lebih baik tukar sahajalah kepada bedak talkum jenis ”free talc” untuk keselamatan anak-anak atau kita sendiri yang menggunakannya.

Perkongsian oleh Faridzul Asyraf Mat Arifin yang tular di laman facebook seeprti di bawah ini mungkin boleh dijadikan panduan untuk anda. Pilihan di tangan masing-masing. Semoga bermanfaat untuk semua.

MAAFKAN AYAH MAYA… AYAH TAK TAHU…

Sebelum tidur Maya buat muka mengada. “Ayah, ayah, Maya cantik tak?”

Ayah yang baik, mengiyakan sahajalah. Maya ambil bedak lalu disapunya ke muka. Sebelum tidur. Itulah rutinnya yang dulu.

Saya sejenis Ayah yang beranggapan barangan di drugstore tu saya rasa semuanya selamat. Bedak je kot, aku dulu pun pakai!

Sehinggalah saya perasan yang apabila Maya demam, bagi makan ubat, walaupun demamnya akan kebah 2-3 hari selepas itu tapi batuknya masih berlaku. Something wrong…

Dan saya terkejut baru baru ini pada tahun lepas heboh bedak talkum terkenal yang Maya selalu pakai tu teruk kena saman sebab mengakibatkan cancer ovari!

Sejak saya tahu kes itu, terus saya tak bagi Maya pakai!

Actually kalau diteliti kes bedal talkum terkenal tu punca kenapa ramai yang saman mereka adalah mereka gagal mempamerkan BAHAYA DAN CARA YANG BETUL MENGGUNAKAN BEDAK MEREKA SEHINGGA ADA YANG MEMAKAI BEDAK ITU DI BAHAGIAN SULIT SETERUSNYA AKAN MENGAKIBATKAN CANCER OVARI.

Saya highlight supaya bagi faham.

Bedak yang mempunyai bahan talc didalamnya memang boleh mendatangkan bahaya jika tidak digunakan dengan betul. Ini tips kalau anda masih berdegil nak pakai bedak talkum terkenal ini kepada anak anda.

1) Elak pakai dibahagian muka dan alat sulit
2) Jangan letak dalam lampin anak!
3) Tuang bedak di tangan anda dulu sebelum sapu dibadan
4) ELAKKAN ANAK BERMAIN BEDAK!

Kalau anda nak selamat, terus ELAKKAN TALC BABYPOWDER ! Ada pilihan lain boleh digunakan selain bedak talc ni. Cari yang FREE talc untuk keselamatan anak kita.

Saya rasa ramai lagi ibubapa yang JAHIL dengan bedak ni. Kita dibesarkan dengan bedak, memang susah nak tanam dalam kepala yang bedak ni bahaya sebenarnya.

Kalau anda perasan packaging baru bedak talkum ini memang dia akan selitkan bahaya bedak mereka utk kanak2, tapi untuk packaging yang lama termasuk yg ada kat rumah sy tu, memang tak dinyatakan.

Sebab itu sebagai pengguna, kita kena prihatin akan benda macam ni. Sentiasalah up to date. Selamat menjadi pengguna bijak!

Psss : sesiapa yg beli bedak talkum terbaru ini, bleh amek gambar tak ada ke yg amaran bahaya ni?. Kita kadang-kala memang terlepas pandang benda-benda macam ni. Hal ini nampak macam remeh,tak mungkin lah berlaku atau kita kata eh tak logik lah. Tapi ingatlah,kecuaian kita ini boleh mebawa padah kepada orang yang paling kita sayang. Oleh marilah kita menjadi pengguna yang bijak dan peka dengan hal-hal sebegini. Semoga kisah ini menjadi peringatan dan pengajaran buat kita semua.

Sekiranya bermanfaat.kongsikanlah bersama rakan anda. Terima kasih.

Sumber: tazkirahharian.com

SELAIN MENCEGAH BATU KARANG TERNYATA BANYAK LAGI MANFAAT RAMBUT JAGUNG.. RUGINYA SEKARANG BARU TAHU..JOM SHARE!!!

SELAIN MENCEGAH BATU KARANG TERNYATA BANYAK LAGI MANFAAT RAMBUT JAGUNG.. RUGINYA SEKARANG BARU TAHU!

Seringkali, saat sedang ada acara membakar jagung, kita akan membuang rambut jagungnya–berikut kulitnya yang sebagian dijadikan makanan kambing. Tapi siapa sangka, rambut jagung yang kita anggap sampah ini ternyata memiliki manfaat bagi kesehatan jika kita mengonsumsinya.

Apa saja manfaatnya dan bagaimana cara mengonsumsinya?

Nah, bersumber dari healthylifevision.com inilah manfaat tak terduga dari rambut jagung.

1. Mengawal gula dalam darah

Rambut jagung dapat meningkatkan produksi insulin dalam tubuh dan mengurangi resistensi insulin, secara efektif ini mengatur kadar gula darah dan mencegah diabetes.

2. Membantu pembekuan darah

Rambut jagung kaya akan vitamin K yang membantu proses pembekuan darah dan akan mengendalikan kehilangan darah Anda jika terjadi luka.

3. Mencegah batu karang

orang-orang telah lama memanfaatkan rambut jagung untuk merawat penyakit batu karang. Rambut jagung dapat mencegah akumulasi oksalat di ginjal dan menormalkan aliran urin, sehingga menghasilkan perlindungan yang efisien dari batu ginjal.

4. Mengawal kadar kolesterol

Mengonsumsi rambut jagung setiap hari bisa mengatur kadar kolesterol Anda dan mencegah akumulasi plak di arteri, sehingga menurunkan risiko serangan jantung dan stroke. Bagaimana cara mengonsumsinya?

Caranya dengan memasak segenggam rambut jagung dalam panci berisi air.Setelah mendidih pindahkan ke wadah, diamkan selama 24 jam. Setelah itu tambahkan beberapa madu dan lemon dan minumlah dalam keadaan panas atau dingin.

sumber:iamkiram.win

Empat Penyakit Yang Boleh Membunuh Akibat Daripada Suka Tidur Lewat..JOM SHARE!!!

Empat Penyakit Yang Boleh Membunuh Akibat Daripada Suka Tidur Lewat

Diantara kebiasaan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam adalah, dia tidak suka tidur lewat. Jika tidak ada urusan penting baik tentang dakwah ataupun jihad maka ia menyegerakan tidur setelah sholat Isya ‘kemudian bangun di tengah malam atau sepertiga malam untuk shalat tahajjud atau qiyamullail.

Selain memudahkan tahajjud, terbukti kebiasaan tidak tidur lewat malam juga memiliki banyak manfaat perubatan yang baru diketahui di zaman modern ini. Sebaliknya, orang yang tidur lewat malam terancam bahaya kesihatan seperti berikut:

1. Sistem Imun Melemah (anti body melemah)
Tidur lewat malam terbukti mempengaruhi rosaknya sel-sel darah putih. Akibatnya kekebalan tubuh menjadi lemah dan mudah diserang pelbagai penyakit.

2. Kencing Manis atau Diabetes
Tidur lewat malam juga merosak hormon di tubuh. Akibatnya tubuh tidak toleransi terhadap glukosa kerana jumlah insulin menurun. Orang yang tidur lewat malam menjadi lebih mudah mendapat penyakit Diabetes.

3. Sakit Kepala Hingga Kerosakan Otak
Tidur lewat malam membuat tubuh tidak sempat berehat dengan baik. Meskipun waktu tidurnya sama, katakanlah lima jam, orang yang tidur sebelum tengah malam dan bangun sepertiga malam terakhir akan merasakan keadaan tubuh fizikal yang lebih baik. Sebaliknya, tidur lewat malam membuatkan istirehat tidak efektif. Ketika bangun kepala terasa berat, itulah tanda gegar otak kecil sedang menyerang. Jika dibiasakan, terus menerus dalam waktu berpanjangan, kerosakan otak boleh mengancam.

4. Kanser Hati
Diantara penyakit berbahaya akibat tidur lewat malam adalah kanser hati. Melalui penelitian para doktor di National Taiwan Hospital menemukan bahawa tidur lewat malam dan bangun terlalu siang merupakan penyebab utama kerosakan hati.

Subhanallah… demikianlah hikmah perubatan dari salah satu kebiasaan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam.

Aisyah radhiyallahu ‘anha menjelaskan kebiasaan beliau ini:

مَا نَامَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَبْلَ الْعِشَاءِ وَلَا سَهِرَ بَعْدَهَا

Rasulullah shallaallahu ‘alaihi wa sallam tidak pernah tidur sebelum waktu isya’ dan tidak pernah begadang setelahnya. (HR. Ahmad; shahih)

Ibnu Qayyim Al Jauziyah menjelaskan dalam Zadul Ma’ad: “Termasuk kebiasaan beliau adalah tidur di awal malam dan bangun di bahagian akhirnya. Terkadang ia begadang di awal malam untuk mengurusi berbagai kepentingan orang-orang miskin. ”

Semoga kita dimudahkan untuk meneladani beliau, dan mendapatkan banyak manfaat dan hikmah berkat meneladani beliau. [Ibnu K / bersamadakwah]

Sumber: pelikdunia.com

PERHATIAN! Wanita Sila Ambil 16 Makanan Ini Untuk Mengawal Hormon Estrogen Untuk Elak Penyakit Peranakan..JOM SHARE!!!

PERHATIAN! Wanita Sila Ambil 16 Makanan Ini Untuk Mengawal Hormon Estrogen Untuk Elak Penyakit Peranakan

Sebenarnya dengan mengamalkan jenis-jenis makanan tertentu ia dapat membantu mengurangkan hormon Estrogen berlebihan yang menjadi punca pelbagai penyakit berkaitan peranakan wanita. Semua wanita berisiko mendapat penyakit berkaitan peranakan maka mencegah lebih awal adalah lebih baik.

Datuk Dr Hamid Arshat, Pakar Perbidanan Dan Sakit Puan yang terkenal dan berpengalaman luas selama 30 tahun dalam bidang berkaitan penyakit wanita, berkongsi cara mudah untuk para wanita mengelakkan diri daripada mendapat penyakit berikut.

Punca sebenar bagi penyakit-penyakit yang berkaitan dengan peranakan wanita seperti ketumbuhan fibroid, adenomyosis dalam rahim, endometriosis, ovarian cyst, kanser rahim dan kanser payudara tidaklah diketahui .

Baka memainkan sedikit peranan, tapi punca-punca sekitaran seperti kelemahan immunity, toksin, dan hormone estrogen yang berlebihan dalam tubuh badan wanita serta ketidak seimbangan antara hormone estrogen dan progesterone lebih berperanan dalam ketumbuhan tersebut. Dalam keadaan biasa, hormone Estrogen adalah sangat penting bagi fungsi-fungsi edaran haid, kesuburan, kehamilan, sifat-sifat kewanitaan, kecantikan, fungsi-fungsi seks, bentuk badan dan lain-lain.

Tindakan-tindakan estrogen terhadap tisu-tisu biasanya diesimbangkan oleh hormon kedua wanita iaitu hormon Progesteron, yang hanya dikeluarkan jika wanita mengalami penetasan telur/ovulation. Banyak situasi yang menyebabkan wanita tidak mengalami penetasan telur / ovulation.

Oleh itu, kekurangan hormone Progesteron boleh menyebabkan hormone Estrogen bertindak sewenang-wenangnya.

Beberapa situasi yang menyebabkan hormon Estrogen meningkat ialah kegemukan atau obesity. Lemak- lemak yang berlebihan boleh menggalakkan pembentukkan estrogen serta pengurangan Progesteron.

Selain daripada kilang telur, sumber lain bagi estrogen ialah kilang adrenal yang terletak di atas buah pinggang. Wanita – wanita yang mengalami masalah pembengkakan ovary seperti Polycystic ovaries Syndrome (PCOS) juga sering mengalami masalah hormon Estrogen yang berlebihan dan kekurangan hormone Progesteron.

Oleh Itu, Saya Cadangkan Beberapa Langkah Untuk Mengawal Tindakan Atau Pengaruh Estrogen Agar Ketumbuhan Yang Dinyatakan Di Atas Dapat Dikurangkan. Estrogen Dibentuk Dari Cholesterol Melalui Rangkaian Tindakan Biokimia, Dan Enjim Aromatase Diperlukan.

Langkah-langkah mengawal estrogen.

1. Kekalkan berat badan ketahap yang sesuai mengikut kiraan BMI kerana kegemukan boleh menggalakkan penghasilan Estrogen yang berlebihan.

2.Lakukan senaman kerana senaman mempunyai pelbagai faedah di antaranya dapat mengimbangkan hormone Estrogen dan Progesteron

3.Mengawal stress. Selain boleh meningkatkan hormone cortisol/steroid, stress juga mempunyai pelbagai pengaruh yang boleh mengancam kesihatan wanita. Ia juga meningkatkan tahap Estrogen.
Oleh itu, ambillah langkah- langkah mengawal stress seperti membaca Al-Quran, solat, berzikir, berselawat ,bersenam selama 30 minit sehari, yoga dan yang paling mudah adalah dengan melakukan deep breathing exercise.
Deep breathing exercise ini boleh dilakukan di mana- mana setiap satu atau dua jam. Ini dapat menenangkan fikiran dan sekaligus dapat mengimbangkan hormon Estrogen dan Progesteron.

Pengambilan makanan yang berkhasiat.

Ada beberapa jenis makan yang bertindak mengawal tahap Estrogen iaitu:

4.Buah delima/ promegranate
Pengambilan buah delima atau mengamalkan jus delima setiap hari akan memberi pelbagai faedah kesihatan. Antaranya ialah mengawal tekanan darah, mengurangkan arterosclerosis dan juga boleh mencegah/ mengurangkan risiko sakit jantung.
Seterusnya, ia juga bertindak sebagai anti-estrogen dengan mengawal enzim yang digelar aromatase enzim yang biasanya menggalakkan peningkatan Estrogen.

5.Sayur- sayuran
Sayur- sayuran seperti brokoli, kobis, bunga kobis, sawi dan bayam mempunyai kandungan chlorophyll yang bertindak mengawal penghasilan hormone Estrogen. Ia juga mengandungi sterol yang memang bertindak mengawal pembentukan Estrogen.

6.Minyak zaitun (Extra virgin olive oil)
Minyak zaitun ini jika diamalkan setiap hari, ia boleh mengawal tahap Estrogen dalam tubuh wanita melalui satu kandungannya yang digelar lutreopin yang juga mengawal /menindas tindakan enzim aromatase (enzim yang bertanggungjawab dalam penghasilan estrogen) di mana sekaligus mengawal penghasilan hormone Estrogen yang berlebihan

7. Cendawan
Cendawan yang dikatakan boleh mencegah enzim aromatase ialah cendawan butang atau cendawan Shitake yang bukan sahaja mencegah penghasilan Estrogen, ia juga boleh mengawal kanser.

8. Biji anggur (grapeseed)
Biji anggur mengandungi pelbagai bahan resveratrol dan lain- lain polyphenol yang banyak mempengaruhi kesihatan manusia. Di antaranya ialah, mencegah penyakit jantung dan angin ahmar. Ia juga bertindak mengurangkan hormone Estrogen dalam badan wanita.

9.Chia Seed
Chia seed merupakan bahan yang berguna untuk mengurangkan tahap Estrogen dalam tubuh badan wanita. Begitu juga flexseed. Chia seed mengandungi omega 3 yang tinggi di samping vitamin – vitamin lain juga yang mempunyai faedah dalam kesihatan wanita.

10. Oats
Oats adalah makanan yang sering diambil pada waktu sarapan. Ia juga diketahui mengandungi bahan steroidal saponins untuk mencegah tindakan enzim aromatase yang seterusnya menggalakan penghasilan Estrogen.

11. Buah – buahan citrus
Buah buahan citrus seperti lemon,limau kasturi, limau bali, limau nipis di samping mangandungi vitamin C,dan anti-oksidan, ia juga mengandungi unsur anti-estrogen
Minum air limau kasturi (2 biji ), sebiji limau nipis atau sebiji lemon diperah jus ke dalam segelas air suam dan dicampur satu sudu madu. Amalkan setiap hari.

12. Bawang- bawang
Bawang banyak digunakan sebagai rencah dalam makanan kita. Di samping megandungi bahan- bahan yang mengandungi anti-oksidan ,ia juga boleh mencegah serangan sakit jantung. Ia juga mengandungi bahan dipanggil quercetin, sejenis flavonoids yang mengurangkan tahap Estrogen dalam badan.

13. Kunyit
Kunyit mengandungi banyak khasiat Kesihatan di antaranya dapat mengurangkan hormone Estrogen dalam badan wanita. Mengamalkan kunyit/perahan air kunyit 2-3 kali seminggu dikatakan baik untuk mengimbangkan hormone Estrogen dan Progesteron

14. Algae ( spirulina/ chlorella)
Algae diketahui ada kesan mengawal pembentukan Estrigen dalam badan. Algae boleh diamalkan untuk mengimbangkan hormon wanita.

15. Makanan – makanan fermented
Makanan fermented daperti Tempe, yogart, kimchi, diketahui mempunyai pelbagai faedah dan juga berbillion bacteria baik untuk badan dan melawan bacteria yang berbahaya untuk usus kita. Ia juga mempunyai kesan anti – Estrogen

16.Minyak kelapa Dara
Minyak kelapa dara diketahui mempunyai kesan anti-Estrogen

17. Bawang Putih
Bawang putih mempunyai pelbagai kesan untul mengawal peredaran darah dan mengurangkan risiko sakit jantung dan angin ahmar. Ia juga mempunyai kesan anti – Estrogen.

18. Daun Kuchai
Daun Kucai juga mempunyai bahan – bahan yang bertindak sebagai anti-Estrogen.

19. Berries (black berries, blackcurrant, mulberry)
Berries mengandungi bahan anti-oksidan dan juga flavonoids yang banyak faedahnya terhadap kesihatan tubuh badan wanita. Di samping itu juga ia bertindak sebagai anti-Estrogen

Ambillah langkah-langkah untuk mengimbangkan hormone serta mengurangkan tahap Estrogen dalam tubuh badan wanita agar penyakit-penyakit seperti fibroid, adenomyosis dalam rahim, endometriosis, ovarian cyst, kanser rahim dan kanser payudara dapat dikawal di samping mengambil langkah- langkah lain untuk mengawal penyakit-penyakit tersebut.

Sumber: suaramedia.org

Penawar Bagi Anak Lambat Bercakap..JOM SHARE!!!

 

Adakah anak lambat bercakap kerana autisme?

Hampir 47,000 orang kanak-kanak di Malaysia menghidapi gangguan autisme, namun masih ramai masyarakat di Malaysia tidak mengetahui dengan jelas tentang gangguan ini. Pelbagai mitos timbul. Salah satu mitos yang paling terkenal adalah anak lambat bercakap menghidap gangguan autisme.

Memang salah satu ciri-ciri utama gangguan autisme adalah kegagalan untuk berinteraksi (walaupun selepas mencapai peringkat usia tertentu).

Namun kajian daripada Psychology Today membuktikan hampir 70% kanak-kanak yang lambat cakap tidak memiliki autisme!

Oleh itu, mari kita mengenal dengan lebih mendalam tentang gangguan autisme, daripada percaya sebarang mitos pelik!

Mengenali gangguan autisme
Menurut Portal Rasmi MyHEALTH, autisme berasal daripada perkataan Greek iaitu autos yang bermaksud sendiri. Maka dalam konteks gangguan ini, pesakit akan lebih cenderung ‘menyendiri’ dalam dunia mereka.

Dari sudut perubatan, autisme ialah keadaan di mana interaksi sosial seseorang terganggu akibat masalah kemahiran berkomunikasi, tingkah laku tidak wajar yang berulangan, pemencilan diri serta mempunyai keinginan terhad terhadap sesuatu benda.

Kanak-kanak dengan gangguan autisme tidak akan mempamerkan tingkah laku yang tidak normal, sebaliknya tidak akan melakukan tingkah laku yang normal.

Antara ciri-ciri lain yang boleh dikesan seawal usia 18 bulan atau lebih awal adalah:

Tidak takut kepada bahaya
Terlalu sensitif atau tidak sensitif langsung
Tidak ketawa atau tidak memberi respons pada ‘acahan’
Tidak mahu bermesra atau berpelukan
Tidak akan mengendahkan orang sekeliling
Tidak mahu berinteraksi dengan kanak-kanak lain dan lebih gemar main sendiri
Sering mengulangi percakapan yang sama/berkelakuan berulang
Lebih tertarik pada sesuatu objek tertentu
Gemar mengamuk jika tidak mendapat sesuatu diingini
Tidak gemar akan perubahan
Agak sukar untuk mengenalpasti jika seseorang kanak-kanak menghidap gangguan autisme, oleh itu ibu bapa harus peka dengan tingkah laku anak masing-masing. Gangguan ini tidak boleh dipulihkan namun ia boleh dirawat jika dikesan dari awal.

 

Rawatan dan tips mengendali kanak-kanak autisme
Kanak-kanak dengan gangguan ini akan memiliki kebolehan yang berbeza, namun mempunyai 3 masalah utama iaitu — masalah untuk bersosial, masalah untuk berkomunikasi dan keterbatasan imaginasi.

Oleh sebab gangguan ini hanya melibatkan kegagalan kemahiran untuk berfungsi dengan normal, maka kanak-kanak autisme memerlukan rawatan berbentuk multidisiplin atau terapi.

Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia telah memaparkan maklumat tentang rawatan yang disediakan untuk gangguan autisme dalam laman web rasmi mereka.

Tetapi, ibu bapa juga boleh membantu dalam menguruskan kegagalan kemahiran ini di rumah, dengan mengikut beberapa tips mudah berikut, seperti:

Bantuan dari segi visual — contohnya dengan menggunakan buku berwarna dan bergambar untuk meningkatkan deria visual mereka
Ajar agar ikut urutan — untuk memastikan mereka kekal bertenang dan tidak mudah mengamuk.
Ajar ucap terima kasih & pandangan mata — mereka akan faham tingkah laku itu kelak
Ajar sesuatu tindak balas dengan alunan muzik — supaya mereka belajar tentang tindak balas tubuh. Contohnya muzik menyanyi please sit down, mereka akan ikut dan duduk walaupun agak lambat.
Pembayang awal — Jangan berhenti dengan mendadak. Mereka seringkali menghadapi masalah mengenal konsep masa dan beralih ke satu perubahan.
Malaysia terbuka untuk memberi sokongan pada kanak-kanak yang menghidap gangguan ini sambil memberi pencerahan tentang cara menjaga buat ibu bapa.

Sila rujuk Persatuan Autisme Muslim Malaysia di Facebook untuk keterangan lanjut.

Sebagai ibu bapa yang bertanggungjawab, anda harus peka dengan tingkah laku anak masing-masing untuk mudah mengesan gangguan autisme.

Autisme tiada kena mengena dengan sebarang keturunan dan budaya. Maka semua individu berisiko untuk menghidapnya.

PENAWAR UNTUK ANAK LAMBAT BERCAKAP

Surah Taha Ayat 25-28 Untuk Penawar Anak Lambat
Bercakap
1. Baca ayat tersebut dan hembus ke dalam mulut anak.
2. Boleh juga diamalkan dengan cara sebanyak 21 kali tiap2
kali lepas solat subuh, untuk otak cerdas, akal yg sempurna,
dan menguatkan daya ingatan.
3. Doa dan ikhtiar yang terbaik adalah dari ibu bapanya
sendiri. In Shaa ALLAH

sumber:my.theasianparent.com

sumber:media islam

JANGAN SAMPAI KAMU MENYESAL JIKA TIDAK MENGETAHUI INILAH YANG HARUS KAMU LAKUKAN JIKA DI GIGIT ULAR BERBISA, LIPAN, KALA JENGKING DAN TERTUSUK PAKU BERKARAT…JOM SHARE!!!

JANGAN SAMPAI KAMU MENYESAL JIKA TIDAK MENGETAHUI INILAH YANG HARUS KAMU LAKUKAN JIKA DI GIGIT ULAR BERBISA, LIPAN, KALA JENGKING DAN TERTUSUK PAKU BERKARAT !!!.

Kerapkali kali kita mendengar beberapa orang yang meninggal lantaran di gigit oleh ular berbisa, lipan, di sengat kalajengking serta jangkitan lantaran tertusuk paku berkarat. Tetapi umumnya dari kita tidak tahu langkah perlakuan atau penyembuhan pertama pada korban. Lantaran ketidak-tahuan berikut yang sudah banyak mengakibatkan banyak korban tewas lantaran “boleh” atau racun itu sudah menebar pada badan si mangsa.

Ingatlah, pertolongan pertama boleh menyelamatkan nyawa seorang, oleh kerana itu anda harus tahu langkah pemulihan atau pertolongan pertama yang harus dikerjakan bila ada yang alami musibah itu.

Inilah yang perlu segera anda lakukan:

Siapkan minyak makan satu sudu makan
Siapkan kain perca atau robek kain / pakaian telah tidak layak gunakan yang berbahan dari benang (kapas) saiz 10X10 cm. Janganlah menggunakan bahan nilon atau katun.
Siapkan satu buah geretan / korek api / mancis.

Gulung kain perca dengan telapak tangan, lalu celupkan satu sisi (hujungnya) dalam minyak makan! Setelah itu bakar sisi yang basah oleh minyak makan tadi. Biarlah sebahagian saat hingga api menyala serta sebatan pelan-pelan ke bahagian yang digigit atau yang luka oleh besi paku! Banyak kali sebatan pada 8 hingga 10 kali, janganlah lebih daripada 10 kali! Lantaran akan mengakibatkan luka bakar pada kulit yang disebat.

Jika anak anda masih tetap berusia 2-5 tahun, cukup 5 kali sahaja. Menghilangkan rasa kasihan pada mangsa sewaktu anda mencambuk sisi yang luka, lantaran terasa sangat sakit serta perih. Insya Allah racun yang merebak pada badan akan hilang.

Sesudah pertolongan pertama telah dikerjakan, baiknya korban lalu dibawa ke doktor atau tempat tinggal sakit paling dekat untuk dikerjakan carian serta pemulihan selanjutnya.

Ingatlah serta sebarkan langkah penyembuhan itu pada kebanyakan orang, lantaran setiap saat itu akan sangat berguna sekali serta boleh menyelamatkan banyak nyawa manusia.

sumber:nasihatustaz.net

Walaupun Sayang,Tolong Buang Kuali Non Stick Macam Ini Atau Anda Rela Makan Masakan Yang Mengandungi..JOM SHARE!!!

Walaupun Sayang,Tolong Buang Kuali Non Stick Macam Ini Atau Anda Rela Makan Masakan Yang Mengandungi……

Kuali Tak Lekat (Non Stick) merupakan antara peralatan memasak kesayangan mak-mak. Selain memudahkan kerja memasak didapur, kuali sebegini boleh tahan mahal harganya, nak-nak kalau jenis yang berjenama dan diimport daripada luar negara. Namun satu perkara yang mak-mak perlu tahu, walau macam mana sayang sekalipun dengan kuali non stick tersebut, awas iya elak daripada menggunakannya sekiranya lapisannya telah bercalar, kerana ia boleh membahayakan kesihatan.

Berikut antara perkongsian oleh Hadihaizil Din sebagai panduan.
Penggunaan Kuali Non Stick yang telah calar adalah tidak bagus
Saya adalah antara penggemar kuali tahan lekat atau kuali non stick yang memudahkan untuk kerja-kerja memasak di dapur. Andai nak goreng telur tak melekat, andai nak sauté bahan-bahan pun mudah.

Namun satu perkara yang perlu kita ambil berat sekiranya kita menggunakan kuali non stick ini, adalah untuk elakkan daripada ianya tercalar.

Ya CALAR yang merbahaya.

Calar pada permukaan kuali non stick ini akan menyebabkan lapisan yang digunakan untuk menjadikan permukaan kuali itu tidak melekat akan terdedah ke dalam masakan yang kita ingin masak.

Bermakna, ada bahan-bahan yang tidak sesuai untuk kita makan, akan bercampur dengan masakan yang kita masak, tanpa kita sedar.

Adalah penting untuk kita gunakan peralatan yang sesuai seperti sudip kayu atau sudip yang tidak mencalarkan permukaan kuali ini.

Andai telah tercalar? apa perlu kita buat adalah untuk melupuskan sahaja kuali tersebut walaupun mungkin ianya kuali kesayangan kita.

Atau bolehlah buat hiasan di dinding-dinding bukannya untuk digunakan sebagai peralatan memasak.

Jika sebelum ni kita belum tahu, mungkin kita akan terus gunakan, selepas ini, silalah tukar kepada kuali baru.

Kesihatan kita lebih berharga. Rugi kiranya kita sediakan bahan-bahan berkualiti tinggi untuk memasak, tetapi kesudahannya menggunakan kuali yang berbahaya.

Sekadar berkongsi untuk manfaat bersama.

6 Tip Guna Kuali Non Stick

Untuk elakkan kuali non stick daripada calar balar mahupun rosak permukaannya dan tahan lebih lama, sebenarnya mak-mak boleh ikut 6 tip ini.

1. Jangan Biar Kuali Terbiar Panas
Sebaik meletakkan kuali diatas dapur, tuang minyak dengan segera dan jangan biarkan kuali panas sehingga berasap. Ini kerana jika kuali non stick dibiarkan panas begitu, ia akan menghasilkan toksik yang boleh membahayakan kesihatan. Menurut Professor Robert L. Wolke, dari University of Pittsburgh kuali non-stick selamat digunakan selagi ia tidak dibiarkan terlalu panas.

2. Masak Guna Api Sederhana
Gunakan api perlahan atau api sederhana jika menggunakan kuali jenis ini. Elakkan menggunakan api besar dan masak dalam jangka masa yang lama. Pastikan suhu kuali anggaran dibawah 500C bagi mengelakkan lapisan non stick yang menyadur kuali rosak.

3.Jangan Keringkan Air Dalam Kuali
Jangan biarkan air dalam kuali tersejat ketika panaskan kuali. Sebaiknya selepas kuali dicuci, lap menggunakan kain lembut bagi mengeringkan air didalam kuali tersebut.

4. Elak Guna Peralatan Logam
Perlu tahu satu ‘kepantangan’ bagi kuali jenis non stick ini menggunakan senduk, sudip atau sudu sekalipun yang diperbuat daripada logam. Ini kerana bila bergesel, ia akan menghakis permukaan kuali dan mengakibatkan kuali bercalar. Sebaiknya gunalah alatan memasak yang diperbuat daripada kayu atau plastik tahan panas.

5. Cuci Guna Span Lembut
Salah satu kelebihan kuali non stick ialah ia cukup mudah dicuci tak perlu disental dengan kasar. Memadai menggosok perlahan permukaan kuali dengan span lembut, kotoran cukup mudah ditanggalkan. Jangan sesekali menggunakan berus dawai besi pulak iya!Rosak kuali nanti.

6. Elak Susun Secara Berlapis
Sewaktu mahu menyimpan kuali jenis ini, elakkan daripada menyusun kuali non stick ini secara bertindan-tindan atau berlapis-lapis. Sebaiknya gantung atau biarkan tanpa ada benda lain yang disusun diatasnya.Jika mahu susun berlapis juga, pastikan alas dahulu permukaan kuali dengan tuala lembut atau apa-apa sahaja lapi agar permukaan non sticknya tidak tercalar.

Semoga bermanfaat!

Sumber:suaramedia.org

Apa anda perlu tahu jika anak tersedak atau tercekik sesuatu..JOM SHARE!!!

Apa anda perlu tahu jika anak mula tersedak atau tercekik

KUALA LUMPUR: Apabila seorang kanak-kanak sedang tersedak atau tercekik, ia bermaksud terdapat objek atau makanan yang terperangkap di bahagian trakea (laluan pernafasan).

Ini akan mengakibatkan gangguan dalam aliran udara ke paru-paru dan akan menyebabkan kanak-kanak itu tidak boleh bernafas dengan lancar.

Trakea adalah sebahagian organ pernafasan yang dilindungi satu injap, yang dinamakan Epiglottis. Laluan di bahagian tekak itu dikongsi dengan bahagian esofagus, iaitu laluan bagi makanan dan minuman ke bahagian perut.

Epiglottis memainkan peranan penting sebagai ‘penutup’ yang membenarkan makanan dan minuman melalui Esofagus tanpa memasuki bahagian trakea.

Peranan Epligottis dalam saluran pernafasan.-sumber:https://www.akronchildrens.org/

Bagaimanapun, timbul situasi dimana bahagian Epiglottis ini tidak ‘tutup’ dengan cepat (ketika kanak-kanak sedang menelan) yang menyebabkan objek atau makanan memasuki laluan trakea.

Kebiasaannya, makanan atau objek yang menutupi sebahagian laluan trakea itu mampu dikeluarkan apabila anak itu batuk dan pernafasan mereka akan kembali normal.

JIKA SITUASI LEBIH CEMAS

Kadangkala, timbul juga situasi di mana makanan atau objek tersekat di bahagian trakea yang menghalang pernafasan anak.

Laluan udara ke paru-paru yang tersekat akan menyebabkan otak kekurangan oksigen dan ini boleh menyebabkan kematian. Situasi ini serius dan perlu diberi perhatian penuh.

Tanda kanak-kanak sedang tercekik, dan perlu bantuan serta merta:

1) Tidak boleh bercakap dan menangis.

2) Muka menjadi biru.

3) Memegang tekak dan minta bantuan.

4) Kelihatan panik.

5) Tidak sedarkan diri.

Dalam situasi ini, anda boleh menekan perut, juga dikenali sebagai Manuver Heimlich. Ia adalah prosedur standard menyelamat jika anda sudah dilatih.

TEKAN PERUT (Manuver Heimlich)

Teknik Manuver Heimlich ke atas kanak-kanak.-

Jika anda mempunyai anak, anda digalakkan untuk mengambil latihan dalam bantuan pernafasan (CPR) dan teknik menekan perut (Manuver Heimlich).

Kepada yang tidak mempunyai anak turut digalakkan kerana mungkin pengetahuan dan latihan ini boleh membantu menyelamatkan sesiapa dalam situasi yang mencemaskan.

Teknik menekan perut adalah dimana penolakan udara secara mengejut ke laluan trakea dari diafragma (bahagian perut) yang boleh menolak keluar objek atau makanan yang tersekat.

Teknik Manuver Heimlich.

Walaupun teknik ini kelihatan mudah, ia perlu dilakukan dengan penuh berhat-hati terutamanya ke atas kanak-kanak kecil. Terdapat juga teknik khas dalam menekan perut kepada bayi kerana saiz mereka yang kecil dan jika ia tidak dilakukan dengan betul boleh memburukkan lagi keadaan.

Oleh kerana itu, teknik ini paling selamat dilakukan oleh individu yang terlatih.

APA ANDA BOLEH BUAT

Ini bergantung kepada situasi:

Kanak-kanak masih boleh bernafas:

1) Jika kanak-kanak itu sedang tersedak atau tercekik, tetapi masih boleh bernafas dan bercakap, ini bermakna laluan pernafasan masih ada.

2) Jangan cuba keluarkan objek atau makanan itu kerana ia mungkin akan menolaknya lebih dalam.

3) Langkah terbaik dalam situasi ini adalah untuk tidak melakukan apa-apa, tetapi beri perhatian penuh ketika kanak-kanak itu batuk sehingga dia kembali bernafas seperti biasa.

Apa yang anda perlu lakukan jika kanak-kanak tidak boleh bernafas?

1) Minta bantuan kecemasan. Pastikan anda menyimpan nombor kecemasan, ini termasuk nombor hospital terdekat, nombor keluarga terdekat serta jiran.

2) Jika kanak-kanak itu sedar tetapi tidak boleh bernafas atau bercakap atau mula menjadi biru, gunakan teknik menekan perut. Ini boleh dilakukan oleh sesiapa yang sudah dilatih melakukan teknik ini.

Tidak sedar dan tidak bernafas:

1) Minta bantuan kecemasan. Pastikan anda menyimpan nombor kecemasan ini termasuk nombor hospital terdekat, nombor keluarga terdekat serta jiran.

2) Teruskan dengan teknik CPR jika anda atau sesiapa sudah dilatih.

Bagi bayi yang berumur di bawah 1 tahun dan dalam keadaan sedar:

1) Menggunakan lengan, posisikan kepala dan muka bayi menghala ke bawah, dengan sokongan paha.

2) Pastikan torso bayi lebih tinggi daripada kepala

3) Tepuk bahagian belakang, antara tulang belikat bayi menggunakan tapak tangan sehingga lima kali.

Teknik Manuver Heimlich ke atas bayi

4) Seterusnya, pusingkan bayi sambil terus menyokong kepala lehernya.

5) Jika objek masih tidak keluar dari laluan pernafasan, tekan bahagian dada atau tengah-tengah sternum menggunakan 2 atau 3 jari dengan cepat sehingga 5 kali.

Teknik Manuver Heimlich ke atas bayi.

Ulang teknik, iaitu tepukan di bahagian belakang bayi dan penekanan di bahagian dada sehingga objek keluar. Jika ia tidak diteruskan anak mungkin tidak sedarkan diri.

Jika bayi masih tidak bernafas, anda boleh membuka laluan pernafasan dengan meletakkan ibu jadi di mulut anak dan genggam gigi kacip atau gusi. Bahagian rahang perlu dinaikan supaya anda boleh melihat objek yang tersekat.

JANGAN cuba keluarkan objek tersebut melainkan anda melihat objek dengan jelas. Anda berkemungkinan menolak lagi objek ke dalam tekak anak, dan ini lebih merbahaya.

Lakukan teknik CPR, jika perlu.

BILA ANDA PERLU BAWA ANAK KE KECEMASAN

Bawa kanak-kanak ke hospital secepat mungkin, terutamanya jika kanak-kanak itu terus tidak boleh bernafas dan tidak sedar.

Selain itu, anda harus untuk bawa ke hospital jika:

1) Batuk yang berterusan, susah untuk bernafas dan menelan.

2) Kanak-kanak mula menjadi biru; tidak sedarkan diri, walaupun kelihatan seperti sudah pulih.

3) Jika anda berasa kanak-kanak itu menelan objek yang bahaya seperti mainan atau bateri.

LANGKAH PENCEGAHAN

Semua kanak-kanak mempunyai risiko untuk tersedak dan tercekik, terutamanya anak yang berumur di bawah 3 tahun.

Anda boleh mengurangkan risiko ini dengan:

1) Elakkan memberi makanan yang berisiko (seperti buah anggur, kismis, gula-gula, kacang) – makanan yang mempunyai saiz dan bentuk sama dengan laluan pernafasan kanak-kanak.

2) Ketika makan, berikan kanak-kanak makanan dalam kuantiti sedikit, mudah dikunyah. Ini bermaksud kita perlu memotong makanan itu kepada saiz yang kecil. Kanak-kanak juga perlu diajar untuk duduk ketika makan dan tidak bercakap atau ketawa ketika makanan di dalam mulut.

3) Mainan dan barang rumah juga boleh menjadi merbahaya terutamanya duit syiling, manik, mainan yang kecil, dan lain-lain. Pastikan barangan seperti ini tidak berada di kawasan anak sedang berada.

4) Pilih mainan yang sesuai untuk umur kanak-kanak. Pastikan mainan itu menepati cadangan umur dari pihak pengeluar kerana beberapa mainan mungkin terlalu kecil. Sebarang mainan atau objek yang lebih kecil dari saiz bola golf berpotensi menyebabkan kakank-kanak tersedak atau tercekik.

Sumber: suaramedia.org